вторник, 11 февруари 2014 г.

Технически проблеми удариха цената на Bitcoin

Цената на виртуалната валута Bitcoin започна да спада рязко в края на миналата седмица, след като търговска платформа Mt. Gox обяви временно спиране на възможността за теглене от сметките на клиентите заради технически проблеми. Mt. Gox е базирана в Токио и е третата най-голяма борса за търговия с Bitcoin в света по обем на транзакциите. През миналата година най-голямата платформа за виртуалната валута стана китайската BTC China благодарение на нарастващия интерес към Bitcoin в Азия. През декември обаче китайското правителство забрани използването на Bitcoin  при разплащания от страна на банки и други финансови институции. Това доведе до силно обезценяване на валутата, чиято стойност се беше покачила до над 1000 долара, а BTC China изпадна до четвърто място сред платформите за търговия.

Срив на курса

В петък средната цена на виртуалната валута при започване на търговията беше 784 долара, като до края на деня стойността спадна с над 60 долара, или 8 на сто. Курсът на Bitcoin се понижи до 716 долара на най-голямата платформа BitStamp, до 718 долара на BTC-e и до 725 на Mt. Gox. Спадът продължи и в понеделник, като средната цена достигна 668 долара.

От месеци насам потребителите на Mt. Gox срещаха затруднения при тегленето на средства от сметките си, поради което платформата взе решение да замрази транзакциите, за да може да намери причините за проблемите през почивните дни. В понеделник Mt. Gox обяви, че е идентифициран технически проблем, свързан с транзакциите към трети лица. Според фирмата този проблем може да засегне всички разплащания с Bitcoin от този тип и трябва да бъде решен в сътрудничество с основните разработчици на системата за плащания. "Проблемът, който установихме, не е ограничен до Mt. Gox и засяга всички транзакции, при които има изпращане на Bitcoin към трети страни", заявяват от компанията.

Регулаторни пречки

Основните проблеми пред развитието на Bitcoin обаче не са технически, а идват от съпротивата на различни регулатори и правителства заради опасения, че виртуалната валута може да се използва за незаконни дейности. През миналата седмица руските власти излязоха с предупреждение против използването на Bitcoin. Според изявлението на главния прокурор виртуалните валути могат да се използват за пране на пари или финансиране на тероризъм. Според решението на властите използването на системи за анонимни разплащания и кибервалутите като заместител на пари е незаконно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар