сряда, 5 февруари 2014 г.

Правителството разпредели бързо половин милиард за инвестиции

Правителството планира да разпредели близо половин милиард лева на заседанието си в сряда от регионалния фонд, който беше създаден с бюджетни средства. Решението идва само 11 дни, след като управляващите сформираха междуведомствен съвет за разглеждане на общинските и ведомствени проекти. И без информация кой и с какви идеи точно е кандидатствал.

За общински проекти отиват 350 млн. лв., а останалите 150 млн. лв. ще са на разположение на министерствата, но те също ще се насочат към програми, целещи развитие на българските региони. Инвестиционните разходи по идея трябва да покрият области, за които еврофондовете не отпускат финансиране.От известната дотук информация става ясно, че общините са представили общо 1050 проекта на стойност 1.95 млрд. 

По 95 проекта на ден

Скоростта на чиновниците, ангажирани в процеса на селекция, е била да разглеждат по 95 проекта на ден. Според източници от правителството целта е спечелилите общини и ведомства да завършат инвестициите си в рамките на годината, като така резултатите под формата на заетост  и икономически растеж се почувстват веднага. Това било и причината да се бърза, тъй като подготовката на обществените поръчки и евентуалното им облажаване може да отнеме месеци. От друга страна, управляващите не бяха обявили, че ще разпределят всички средства на един път и реално общините и ведомствата имаха само няколко седмици, за да кандидатстват за финансиране.

От сдружението на общините приветстваха бързината, с която правителството решава как да разпредели ресурса от проектния фонд. "Радваме се, че подборът стана бързо. Това са проекти, които трябва да бъдат завършени до края на бюджетната година. А е нужно време, за да може да бъдат проведени обществените поръчки", заяви Гинка Чавдарова, която е изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България (НСОБР).

Тя посочи, че не разполага с пълната информация за одобрените проекти, и поради това не знае дали има общини фаворити и други, които са останали без финансиране. "Приоритетно са одобрявани няколко типа общински проекти. Едните са за изграждане и ремонт на ключови пътни възли. Вторите са за социални и здравни заведения – училища, детски градини и т.н. Третият тип са за водни проекти в частта за питейно водоснабдяване. Има и за развитие на туризъм или селското стопанство, но те са по-редки случаи", допълни Гинка Чавдарова.

Ще има ли ефект

Намеренията на правителството бяха разкритикувани както от опозицията, така и от независими експерти. Представители на ГЕРБ обясниха, че кабинетът ще раздаде средствата на приближени фирми изпълнители, а не на общините, чиито проекти генерират най-голяма заетост и полезност за икономиката. Като аргумент те посочиха неясните критерии за селектиране на проектите, които са разписани напълно формално, без да се посочват измерители за полезността им.

Експерт по публични финанси, пожелал анонимност, пък заяви, че идеята за проектен фонд е много добра, но докато средствата се раздават от междуведомствен съвет, а не от специално създадено звено, винаги ще има съмнения за политическа намеса. Според него няма институция с капацитета да разгледа качествено и да подбере най-добрите проекти от общо 1050 само за 11 дни. "Очаквано е в такива инвестиционни програми 5% до 10% да се разпределят на партиен принцип. Притеснявам се, че този път три четвърти от средствата ще са на партиен принцип. Това означава, че положителният ефект ще е много по-малък от възможния, но все пак ще има раздвижване", смята експертът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар