сряда, 20 май 2015 г.

Защо служителите напускат работа?

21 ноември 2012
economy.bg

Високото текучество може да струва скъпо на една компания. Истината е, че не всеки служител може да бъде задържан на работа, без значение колко коректна е компанията към него, но все пак има някои фактори, които оказват влияние върху решението на персонала и които могат да бъдат адресирани, пише Business Insider. Ето и десетте най-разпространени причини за напускане на работа:
Служителят се чувства недооценен
Не че очакват потупване по рамото всеки път, когато си свършат работата добре, но някои хора имат нужда да им се напомня, че приносът им е ценен за компанията.
Неподходящо заплащане
Това е доста често срещана причина. Според редица проучвания компаниите, които са най-щедри спрямо персонала си, са и най-успешни.
Недостатъчна почивка
В усилието си да завършат повече проекти с по-малко персонал някои работодатели претоварват служителите си. Иронията е, че този подход води до по-високо текучество и по-ниска продуктивност.
Промяна в ръководството
Компаниите понякога не осъзнават, че промените в ръководството могат да имат съществено значение върху чувството за принадлежност към екип от страна на служителите и че тези промени трябва да бъдат комуникирани по-добре.
Остаряло оборудване
Без значение дали става дума за складово оборудване, или за компютъра в офиса, затрудненията с техническото оборудване могат да вгорчат живота на служителите. Често е по-евтино да бъде подменено оборудването, отколкото постоянно да се сменят служителите.
Нереалистични цели
Поставянето на цели е важно за постигането на добри резултати, но ако постоянно вдигате летвата, това ще стресира вашите служители. Служителите имат нужда от подкрепа от страна на своите лидери. Ако те чувстват, че такава липсва, са по-склонни да сменят своя работодател.
Нужда от предизвикателства
Експерти съветват да ангажирате амбициозните си служители с изпълнението на по-сложни проекти, в които те да имат възможност да се изявят.
Мрачна работна среда
Никой не обича ежедневно да го засипват с негативни новини и емоции. Специалистите съветват да създадете приятна работна атмосфера.
Липса на възможности за кариерно развитие
Често служителите губят мотивация, когато нямат яснота как ще се развиват в дадена компания. Възможно решение е да се изготви план за кариерното развитие на ключовите служители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар