понеделник, 5 октомври 2015 г.

МВФ предупреди за „несигурна“ икономическа перспектива в световен мащаб

Управляващият директор на Международния валутен фонд /МВФ/ Кристин Лагард предупреди, че светът е изправен пред „несигурна“ икономическа обстановка. Седмица преди фондът на публикува своята глобална икономическа прогноза Лагард призова политиците да провеждат ясни политики, които да се справят с текущите предизвикателства. Според нея международното сътрудничество ще изиграе решаваща роля при справяне с икономическите предизвикателства в глобален мащаб.

Глобалната несигурност идва от няколко основни фактора – вероятността САЩ да вдигнат лихвените проценти, забавянето на китайската икономика, рязък спад в растежа на световната търговия, както и резкият спад в цените на суровините, обясни тя.

Заедно с конфликтите и принудителната миграция, всичко това има и „човешка цена“ - над 200 млн. души по света са безработни, неравенството при доходите се увеличава, а жените продължават да са в неравностойно положение по отношение и на заплащането и на възможностите за работа, подчерта Кристин Лагард.

Тя прогнозира, че икономическият растеж през 2015 най-вероятно ще е по-слаб спрямо 2014, а през 2016 най-вероятно ще е съвсем „скромен“. „Добрата“ новина е скромният ръст при развитите икономики, а „лошата“ - вероятността развиващите се да отчетат 5-та поредна година на спад в икономическия растеж. В крайна сметка резултатът от всичко това е „разочароващ и неравномерен глобален икономически растеж“, заяви още Лагард.

Според нея това е резултат от „големи икономически промени“, като преминаването на Китай към нов модел на растежа и нормализирането в монетарната политика на САЩ. Въпреки че тези реформи водят до приливи и отливи в световната икономика, тя ги определи като „необходими и здравословни“ - „те са добри за Китай, те са добри за САЩ и добри за света. Предизвикателството е да се справим с тях възможно най-ефективно и плавно“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар