събота, 29 ноември 2014 г.

РУСКАТА ГАЗОВА ТРЪБА Е КАТО ДУЛО НА ОРЪДИЕ, НАСОЧЕНО СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България
Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/
/Фили/ На фона на все по-ясно очертаващите се заплахи за България от агресивната руска политика, учудващо е почти пълното отсъствие на тази тема и всичко, свързано с нея, от българския публичен дебат. Защо отсъства, след като всички знаят, че точно в този случай мълчанието не е злато – разговаряме с Пламен Асенов.
- Пламен, Русия каза, че започва изграждането на морската част от газопровода „Южен поток”, въпреки несъгласието на Европейския съюз. Това заплаха ли е за България?
- Това е толкова сериозна заплаха, Фили, че май някак дори не си даваме сметка колко и се опитваме да действаме по старата изпитана технология на Тодор Живков – да се снишим, докато отмине бурята. Е, лошата новина е, че бурята няма да отмине. Онзи ден руски говорител каза пред агенция РИА Новости, че в средата на декември, със закъснение само около месец от предвиденото, „Газпром” започва да поставя тръбите в Черно море, независимо от мнението на ЕС. Това мнение е категорично отрицателно. Европа в момента, с усилията най-вече на Полша, гради наистина единна енергийна политика и е поставила на руснаците достатъчно условия, свързани специално с „Южен поток”, които те лесно могат, но изобщо не искат да изпълнят. А повечето европейски държави и компании, които доскоро искаха да участват в проекта, дават заден ход. Например Австрия изглежда разколебана най-вече от агресивната руска политика, а италианците от компания „ЕНИ” пък се отказват от проекта заради оскъпяването – от около 3 милиарда евро в началото, стойността на „Южен поток” вече се изчислява на близо 10 милиарда. До сериозни граждански протести заради заиграването с Русия точно по тази тема пък се стигна в страни като Унгария и Чехия, чиито правителства иначе се радват на широка популярност. В момента единствен възторжен привърженик на проекта „Южен поток” остана Сърбия, която не е член на ЕС. Белград подписа официален договор с „Газпром” и по този повод посрещна Путин като истински император. В същото време обаче, поне засега, договорът е просто парче хартия, тъй като за да стигне до Сърбия, руската тръба трябва да мине през България. Така че дори за истинския руски гений ще е трудно да пренесе газ по въздуха, за да захрани само сръбския участък от газопровода.
- Но какво казва България по въпроса?
- България мълчи, Фили. Официална България мълчи и наистина имам чувството, че просто се спотайва с надеждата за чудо. Ясно е, сегашното българско правителство не иска да разочарова нито Брюксел, нито Кремъл. Това, разбира се, е най-прекият път да разочароваме и Брюксел, и Кремъл едновременно, но какво да се прави, не си научихме уроците от последните 25 години. Поне до момента аз не знам някой представител на българските власти да попита откъде накъде, с какво разрешение и по какъв договор, във Варна преди дни се настаниха два кораба, които ще участват в реализацията на морския участък от руския газопровод, като пренасят тръби, струпани на българска територия. Нито знам някой официален български представител да реагира на руското съобщение за начало на това строителство и да заяви позиция. Защото какво става при хипотезата, че утре руснаците докарат тръбите до нашите териториални води и продължат – тъй като едва ли може да се очаква те да спрат насред морето, просто за да ни изчакат да вземем решението, което не взехме с години? Какво правим тогава – викаме НАТО ли? Или се сбиваме сами с руския черноморски флот от анексирания Крим, за да си защитим териториалния суверенитет? Всъщност, при такава хипотеза всички възможни реакции, Фили, биха били адски нелепи. Което само доказва, че досега България трябваше да реши въпроса за „Южен поток”, а не да се мотае. И трябваше да го реши в съответствие със своя и европейския, а не с руския национален интерес.
- Пламен, но как руснаците ще строят морския участък от газопровода, след като нямат договор и не знаят къде ще излезе тръбата? Може би се надяват да мине през Румъния?
- През Румъния пък съвсем няма да стане, Фили. Там антируските настроения са силни и дори социалистите в Букурещ не подкрепят Кремъл. Румънците направиха това, което ние не – научиха си урока. Още през 90-те те видяха как Кремъл откъсна от съседна Молдова тъй наречената Приднестровска република и всеки ден виждат как Москва изкуствено я крепи като зона на заплаха и несигурност. А по въпроса защо и как руснаците тръгват да строят собствена къща на чужда земя без съгласието на собственика – това им е стилът. Самият Путин каза по повод „Южен поток”, че „той е изгоден за Европа, а всичко останало е политика”, тоест, лиготии, преведено от кремълски. Сякаш неговото мнение за изгодата на Европа е меродавно, а не мнението на Европа. И сякаш да правиш политика е смешно, а „не”-то на смешните европейци Русия чете е като „да”. Естествено, подобно словесно и психологическо напасване на действителността спрямо желанията, този прочут руски волунтаризъм, няма нищо общо със здравия разум – но това е днешна Русия. Трябва не само да свикваме, но и да се научим да се държим адекватно спрямо нея. Нещо, което България не прави.
- Може ли тази ситуация да има тежки последици за България?
- Ако това правителство веднага мобилизира целия си ресурс, тоест, подкрепата не само на Европа и САЩ, която има, но и подкрепата на самото българско гражданско общество, ако заработи в единодействие с президента, смятам, че въпросът може да бъде бързо решен. В момента обаче не виждам как това ще стане, като имаме предвид, че правителството на Бойко Борисов е на глинени крака – крепят го силно проруската партия АБВ, основен радетел за изграждане на газопровода и ксенофобската, анти-европейска формация ПФ, съставена от бивши служители на ДС. Това е положението, Фили. Но ако не беше така, а Борисов имаше самостоятелно мнозинство, позволявам си да помечтая, че можехме евентуално да се надяваме на адекватна реакция. А такава е необходима, защото ако днес не се каже на руснаците ясно и категорично „не” за „Южен поток” през българска територия, утре те наистина ще застанат край бреговете ни с газова тръба като насочено оръдие. И заедно с това, като използват своята пета колона тук, ще хвърлят страната в хаос – защото само в хаоса могат да постигнат целите си.
- За целта обаче трябва да го няма НАТО, нали?
- Или България да не е в НАТО, Фили, което не е същото, но за нас ще значи същото. Не е случайно, че преди седмица Волен Сидеров в интервю за руски вестник категорично се застъпи за излизане на страната от НАТО. А още по-малко случайно е, че същия ден в центъра на Пловдив имаше вече организирана подписка с това искане. Ами утре тъй наречените български националисти, които всъщност са откровени слуги на руските интереси, могат да съберат достатъчно подписи, да предизвикат референдум и, подкрепени от левицата, както и цялата руска пропагандна машина тук, току-виж постигнали заветната мирна цел – България мирно излиза от НАТО, а руснаците мирно влизат в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар