понеделник, 8 юни 2015 г.

Москов предлага по-високи осигуровки за тези, които не ходят на профилактични прегледи

Хората, които не ходят на задължителните профилактични прегледи, трябва да плащат по-високи здравни осигуровки, или да си покриват сами разходите по лечението, за което е можело да има превенция. Това предложи министърът на здравеопазването Петър Москов по време на кръгла маса в парламента днес, организирана от в. "Труд" под патронажа на председателя на НС Цецка Цачева и с участието на депутати, здравни специалисти и пациентски организации. 

По думите на Москов освен права пациентите имат и задължения, като това да посещават профилактично лекар, а когато не го правят, болестите се развиват и в последствие се увеличават разходите по лекуването им. "Може да ви се струва лошо, може да ви се струва грубо, но това е задължение, което всеки български гражданин има", заяви здравният министър, цитиран от "Медиапул".

Според него мярката може да се въведе още от догодина, макар че до този момент не е включена в плановете за нормативни промени на ведомството. Министърът увери, че ще я предложи за обсъждане в ресорния консултативен съвет в Министерски съвет още следващата седмица. Заедно с това се мисли и за промяна в трудовото законодателство, която да позволява взимане на еднодневен отпуск за посещение при лекар и по този начин да отпадне масовото оправдание на хората за липса на време.
 
В момента в закона е предвидена глоба от 50 лева за тези, които не ходят на профилактичен преглед, но тя не се налага и хората масово пропускат прегледите. Според скорошна статистика на НАП, през 2014 г. само една трета от всички здравноосигурени българи са отишли на профилактичен преглед

Закон за правата на пациента
На форума Москов коментира и, че в момента няма нужда от отделен закон за правата на пациента, както настояват голяма част от пациентските организации, но допълни и, че ведомството подлежи на убеждаване. Според него е достатъчно да се приемат промени в основните здравни закони и така да се гарантира спазването на пациентските права, но е необходим цялостен преглед на законовата и подзаконовата норма.

Достъпност, безопасност и качество - 

това са трите критерия, по които се определя дали се спазват пациентските права, коментира и шефът на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов. По думите му страната ни е в челната тройка в Европейския съюз по отношение на критерия достъпност до лекарска грижа - тук времето от вземането на направление от личния лекар до консултацията със специалист е от 1 до 3 дни, а в други европейски страни този срок достига до 23 дни. Отделен въпрос обаче било колко време се чака за въпросното направление.
 
"По другите два критерия за правата на пациентите - безопасност и качество на здравната услуга, за съжаление не можем да се похвалим с хубави резултати", призна Комитов.





08 юни 2015
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/06/08/2548969_moskov_predlaga_po-visoki_osigurovki_za_tezi_koito_ne/?ref=rss

Няма коментари:

Публикуване на коментар