петък, 9 октомври 2015 г.

Дигиталните архиви на Политбюро и „народния съд” влизат в училище

alt
Председателят Държавна агенция „Архиви” доц. Михаил Груев и Крис Чънг, генерален мениджър на Samsung България след подписаното споразумение за партньорство | Фотограф: Христо Христов.

Част от дигитализираните държавни архиви, сред които са документите на Политбюро на ЦК на БКП и тези  за „народния съд”,  ще бъдат предоставени за създаване на дигитално съдържание, което да се използва в обучението по история, литература и изкуства в училище.


Съдържанието ще бъде достъпно чрез онлайн платформата на Samsung Smartclassroom.bg, която ще започне да функционира ефективно в края на месец октомври 2015 г.
Това стана ясно днес, след като председателят на Държавна агенция „Архиви” доц. Михаил Груев и  Крис Чънг, генерален мениджър на Samsung България, подписаха споразумение за партньорство. Неговата цел е да подпомага дигитализирането на държавните архиви, а чрез  програмата „Смарт класна стая” на Samsung създаденото дигитално съдържание да се използва като допълнителен ресурс в обучението по история, литература и изкуства в училище.
По време на съвместната им пресконференция беше разяснено, че 
SmartClassroom е уеб базирана платформа за интерактивно и колаборативно обучение, предназначена за учители и ученици от цялата страна, която може да се използва както за работа в клас, така и за самостоятелна работа вкъщи. Учебното съдържание, качено на тази платформа, което ще бъде споделяно, ще е внимателно подбрано и предварително одобрено от образователни експерти.
Председателят на Държавна агенция „Архиви” Михаил Груев изрази задоволство от подкрепата и възможността дигитализираните вече национални архиви да бъдат популяризиране чрез уеб базираната платформа в училище. Техническата подкрепа на Samsung България е не по-малко ценна за агенцията, чийто държавен бюджет през последните години е постоянно орязван и тя се нуждае от технически и финансов ресурс за продължаване на дигитализирането на архивното наследство на страната и неговото съхранение.
„Решението за партньорство с Държавна агенция „Архиви“ е продиктувано от нашите приоритети чрез своите иновации и технологии да създаваме положителна промяна в живота на хората и обществото, в което работим и оперираме като компания”, заяви заяви Крис Чънг, генерален мениджър на Samsung България.
„За нас това споразумение е възможност не само да подпомогнем процеса на дигитализация и съхранение на важни и ценни национални документи от българската история и култура, но и да осигурим възможност това дигитално съдържание да бъде достъпно за всички учители и ученици, спомагайки за по-атрактивен и ефективен процес на обучение“, допълни той.
Споразумението е за срок от три години. В рамките на партньорството Samsung България ще осигурява специализирана техника, която ще се използва за дигитализация на ценни документи и архиви от държавната агенция.
Използването на дигиталните технологии ще допринесе значително за опазването и популяризирането на архивите като част от националното културно богатство и ценен информационен източник, убедени са Държавна агенция „Архиви” и Samsung България.
Дигитализирането на държавните архиви в България започна през 2012 г. До тази година Държавна агенция „Архиви” е пуснала онлайн следните дигитални проекти:
Отделно от споразумението със Samsung България Държавна агенция „Архиви” обяви на пресконференцията финализирането на предаването на архива на Кимон Георгиев. Огромният по обем личен архив на политика, участвал в три преврата (последният на 9 септември 1944 г.), е дарен на Държавна агенция архиви от неговия зет Гиньо Ганев, парламентарист преди и след 10 ноември 1989 г. 

Източник: desebg.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар