неделя, 27 септември 2015 г.

Заплатите растат много по-бързо от производителността на труда

Ръстът на заплатите в България изпреварва значително този на икономиката и производителността на труда. Това е становището на Българската стопанска камара (БСК), изразено във връзка с твърдението на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин от понеделник, че бизнесът разчита на ниското заплащане на труда и че дори когато е налице икономически растеж, работните заплати не се увеличават.

Според бизнес организацията икономическо възстановяване, ускорен растеж и увеличаване на производителността, заетостта и доходите могат да се случат не с механично увеличаване на възнагражденията, а с промени в законодателството, работещи мерки и инструменти за намаляване на регулаторната тежест, насърчаване на инвестициите, реформиране на публичните институции и бюджетната сфера, промени в енергийните политики.

Заплати и производителност

"Въпреки че икономиката расте, работните заплати не се увеличават със същите темпове, защото бизнесът крепи дейността си на ниските възнаграждения. Това каза в интервю за "Нова телевизия" вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Според него пример за това е времето, когато икономиката растеше с бързи темпове (между 2006 и 2008 г.). "Дори когато върви икономиката, работните заплати не са най-бързо растящите. Бизнесът разчита на ниското заплащане на труда като фактор, който помага да си продава по-добре продукцията", коментира вицепремиерът.

Следва да се отбележи, че рязкото намаляване на заетостта и брутния вътрешен продукт след 2008 г. е съпроводено с номинално и реално увеличение на средната и минималната работна заплата, изпреварващо значително ръста на икономиката и производителността (БВП/зает, БДС/зает) – с над 20-30% за посочените периоди, се казва в становището на БСК. Според експертите на камарата това потвърждава необходимостта от увеличаване на производителността и заетостта и съответстващ на тях ръст на възнагражденията.

Според изчисленията на стопанската камара, направени на база официалните данни на НСИ, между 2008 и 2014 г. номиналната средна работна заплата е нараснала със 150%, реалната – със 135%, а минималната – със 155%. В същото време обаче брутната добавена стойност на един зает се е повишила със 112%.

Спорни решения


Според социалния министър решение на проблема с ниското заплащане има и то е свързано с рязко вдигане на минималната заплата. "Няма административен механизъм, чрез който да се увеличат заплатите, единственото решение е държавата да влияе чрез минималната работна заплата и да се пребори с корупцията", смята Калфин.

Данните на НСИ за производителността на труда показват, че през второто тримесечие тя е нараснала с 2.2% на годишна база. За сравнение - минималната работна заплата се е повишила с близо 12% през 2015 г. и ще продължи да се увеличава с по 10% през следващите две. Статистика на НСИ за брутната средна работна заплата показва, че през второто тримесечие тя се е повишила със 7.6% на годишна база.

Източник: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/09/07/2605548_bsk_zaplatite_rastat_mnogo_po-burzo_ot/

7 сеп 2015

Няма коментари:

Публикуване на коментар