събота, 24 октомври 2015 г.

Документалният филм "Народен дом на терора" разказва за 9-ти септември 1944 г. и...

Казват, че познаването на историята е най-верния път към изграждането на едно по-добро бъдеще. В забързания свят днес става все по-трудно да отделяме време за спомени и равносметки. Именно поради тази причина е важно да не пропускаме моментите да отдадем почит на събития, чиято значимост има пряко влияние върху нашето настояще. Един изключителен документален филм ни разказва 100-годишната история на една колкото емблематична, толкова и обвита в мистерия софийска сграда – бившата дирекция на милицията и полицията, жълтата сграда на столичния Лъвов мост.
„НАРОДЕН ДОМ НА ТЕРОРА“ е потресаващ разказ за забравени събития и хиляди съсипани човешки съдби. Продуцентът, сценарист и режисьор на проекта Стойчо Шишков е едно от най-големите имена в българското кино. Той работи над лентата с години в битка с времето и умишленото изтриване на народната памет. Филмът представя наниз от имена, факти, документи, разкази и свидетелства и хвърля светлина върху случилото се преди и след 9-ти септември 1944 г.
Зловещата сграда на Лъвов мост и до днес остава безмълвен декор на националния геноцид, променил живота на хиляди българи преди повече от 70 години и имащ пряко влияние върху техните наследници днес.  На показ са извадени редица дълбоко заровени проблематики – корените на множество съвременни политически и социални казуси.
„Младото поколение трябва да разбере кой, кога и какво е направил в полза или вреда на България, защото само по този начин можем да проследим причинно-следствените връзки и да осмислим от къде тръгват толкова много неща, които резонират и днес, променяйки нашето настояще.“ – споделя Стойчо Шишков. Той отдава и огромна почит към хората, превърнали идеята в реалност.
Оператор на филма е Мартин Димитров, а композитор на музиката е прочутият Ценко Минкин. Основна роля в създаването на продукцията има Тони Тодоров, а специално внимание заслужават Ангел Филчев, Лъчезар Иванов, Климент Филев и Петър Ненов.
От 1 ноември впечатляващият филм за бурните събития преди и след 9 септември ще може да бъде гледан в цялата страна, а негов дом ще бъдат предимно кино салоните, посветени на независимо и документално кино. Съвсем скоро ще бъде обявено и националното покритие на филма, а създателите обещават той да бъде гледан и в най-далечните краища на България в смел опит да бъде събудена и опазена паметта на един изстрадал народ, заслужаващ само едно – истината за своето минало!
Продуцентът Стойчо Шишков, сценарист и режисьор на проекта „Народен дом на терора“ Стойчо Шишков е завършил българска филология в Софийски университет през 1965 г. От 1966 до 1991 година работи в Студиа за игрални филми „Бояна” като асистент режисьор, втори режисьор и кинорежисьор.
Като втори режисьор Стойчо Шишков е работил с почти всички големи режисьори в българското кино: Методи Андонов, Людмил Кирков, Любомир Шарланджиев, Бинка Желязкова, Борислав Шаралиев, Въло Радев, Милен Николов, Янош Вазов, Неделчо Чернев, Георги Стоянов и др.; във филми като „Козият рог“, „Шведските крале“, „Момчето си отива“, „Оркестър без име“, „Равновесие“, „Петък вечер“, „Белият кон“, „Катина“, „На всеки километър“, „Константин философ“, „Пантелей“ и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар