неделя, 27 септември 2015 г.

Границите в Европа отново се появяват


Германия, Австрия и Словакия въведоха граничен контрол, Унгария затвори границата си със Сърбия
16 септември 2015, economy.bg

Под натиска на огромната вълна от бежанци, които бягат от войната в Сирия, едно от основните права в Европейския съюз е на път да се срине – свободното придвижване, пише агенция „Ройтерс“.

Вчера Австрия и Словакия въведоха граничен контрол, приливът на имигранти принуди Германия също да въведе спешен граничен контрол по-рано през седмицата. Унгария затвори изцяло своята граница със Сърбия. Страната не допуска преминаването на бежанци, а ако някой от тях се опита да премине незаконно е заплашен от затвор.

Междувременно Германия настоя за въвеждане на квотен принцип при разпределянето на бежанците между страните-членки на ЕС, като вътрешният министър на страната Томас де Мезиер заяви, че на страните, които отказват да приемат бежанци, трябва да се налагат финансови глоби. Като метод за оказване на натиск той предложи преосмисляне на финансирането по европейските фондове.

Томас Проуза, чешкият министър по европейски въпроси, заяви от своя страна, че германската заплаха за орязване на еврофондовете е „напразна, но много вредна за всички“. Премиерът на Словакия Роберт Фико заяви, че страната му никога няма да се съгласи на квоти, а заплахите за финансови санкции ще доведат до „края на ЕС“. Чехия също се противопоставя на квотния принцип.

По-късно германският канцлер Ангела Меркел се разграничи от изявленията на Мезиер като заяви „Трябва отново да установим европейския дух... не мисля, че заплахите са правилния начин да постигнем съгласие.“

ЕС стигна до принципно споразумение за разпределяне на 40 хил. имигранти, но страните-членки не успяха да се договорят за други 120 хил. и отложиха решението си за октомври. Съюзът обаче одобри военни действия срещу трафикантите на хора, включително унищожаване на лодки в Средиземно море.

По данни на Фронтекс, която отговаря за сигурността по границите на ЕС, през август в съюза за влезли 156 хил. имигранти, а от началото на годината техният брой е 500 хиляди.

„Голямото преселение“ доведе до срив на едно от най-големите постижения и едно от нещата, с които ЕС се гордее най-много – системата Шенген, която позволява свободно движение през границите в по-голямата част от континента, пише още агенция „Ройтерс“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар