петък, 31 януари 2014 г.

Парламентът на Македония ще насрочи президентски избори, а заедно с тях – вероятно и предсрочни парламентарни (ОБЗОР)


Скопие. Очаква се в събота македонският парламент да насрочи президентските избори, а заедно с тях ще има и предсрочни парламентарни избори, предаде македонската телевизия Alsat-M, като се позовава на собствени източници. Според източниците на телевизията, първият кръг на изборите ще се състои на 13 април, а вторият на 27 април, когато ще има и предсрочни парламентарни избори.
Председателят на парламента Трайко Веляновски каза пред МИА, че в събота ще насрочи изборите за държавен глава. В политическите кръгове интензивно се въртят комбинации за организиране и на предсрочни парламентарни избори. Партиите от управляващата коалиция ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) нито са потвърдили, нито са опровергали информациите. В интервю за Агенция „Фокус” Буяр Османи, говорител на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) – партията партньор на ВМРО – ДПМНЕ в управляващата коалиция, заяви: „Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) иска да има косненсусен кандидат за президент на Македония и ако това не бъде постигнато, ще бъде разгледана възможността за предсрочни парламентарни избори”. На въпрос - има ли възможност ДСИ да напусне правителството, Османи отговори:
„Ръководството на ДСИ е утвърдило определени опции, ако не се стигне до консенсус, всички партии отговорят негативно на нашето предложение и установим, че политическия климат не е зрял, тогава ще бъде разгледана и възможността за предсрочни парламентарни избори. Ако политическият климат не е зрял за подобна крачка, тогава няма да бъде и за по-големи предизвикателства, пред които се изправя страната”, заяви Османи. Попитан дали има срок в който коалиционният им партньор трябва да отговори дали приемат идеята за консенсуален кандидат, Османи заяви, че ДСИ ще чака до издигането на кандидатите.
”Сроковете, в които ДСИ ще чака да бъде приета идеята й за консенсусен кандидат за президент са свързани с официалното издигане на кандидати за държавен глава. Ние като партия сме утвърдили динамиката, но и опциите. Ако не се постигне съгласие, ние смятаме, че единствената разумно решение, двете политически партии, които са представители на двете етнически общности да постигнат консенсус за този важен въпрос, с което ще се покаже зрелост на двете партии, но и на държавата да тръгнем сериозно напред”, заяви Османи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар