петък, 1 май 2015 г.

България- хибридната държава


За тези, които внимателно следят и анализират обществено политическите процеси в нашата страна, е съвсем закономерно избухването на скандал след скандал. Не може  да се избегнат с каквито и да е ПР мероприятия огромните огнища на напрежение, които са трупани години наред. В основата на неспособността ни да функционираме като нормална европейска държава е противоречието между властта и власт имащите от една страна и обществените очаквания и надеждите на хората от друга. С едни лозунги и обещания се идва на власт, а друго се случва още на следващия ден. Всъщност, самият процес на придобиване на властта е порочен. Има ли поне един честен избор през всичките тези 25 години? Особено цинични са последните няколко избора. Как можем да очакваме, че ще функционира конституционно българското Народно събрание като се е превърнало във фабрика за прокарване на лобистки закони. В този Парламент отиват хора, които са или партийни послушници, или представители на мощни лобистки кръгове и олигархически протежета. Парламентарната република България на практика не се осъществява. С избирането на Министерски съвет, той де факто обсебва цялата власт в страната. Под негова диктовка се приемат законите, под негова диктовка се аранжират всички останали власти. Можем ли да говорим, че има независима съдебна власт? Можем ли да говорим, че има народополезна президентска институция? Можем ли да говорим, че има ефективна местна власт и местно самоуправление? Не, не можем. Цялата държавна машина се е превърнала в една командно- административна върхушка от представители на чуждестранни интереси и бизнес кръгове. 
               Този морален упадък на българската държава е достигнат и благодарение на медийните манипулации и настройването на едни части от българското общество срещу други. То не беше русофили-русофоби, то не беше леви-десни, то не беше проевропейци, проамериканци, протурци, националисти, патриоти и какви ли не. Къде останахме българите?
               Тези дни разразилият се скандал с ТВ7 е нагледен и показателен пример какво е днес България.  За броени часове едни журналисти се противопоставиха на други журналисти. МВР не може да даде смислено обяснение за действията си. Социалната мрежа Фейсбук кипи от възмущение . Просто държавата я няма. Има само един човек, който се е извисил над паравана на демокрацията.
               Повече от година тлее бунището на КТБ и никой не смее да го разрови, защото ще лумне унищожителен огън, който ще изпепели много ....................... Защо не се предприеха необходимите оздравителни действия в БНБ и целия банков сектор? Сега лъсва истината за десетки политици и връзкари, които са спасили милионните си влогове, но никой няма да попита как, а да не говорим да попита- от къде имат тези милиони?
              На България са нужни крути и кардинални промени, които не могат да се осъществяват без "морална революция".  След като 25 години преписваме регламенти и указания дадени ни отвън, след като 25 години ние, българите не намираме  куража, вярата и достойнството сами да си подредим къщата, а само имитираме чужди модели в образованието, здравеопазването, армията, навсякъде.  За нас нищо свято българско не остана.
              Настана време разделно. Огромното обществено напрежение, рано или късно ще взриви българското общество и сегашната българска държава. Надлъгването с народа и Европа, че сме демократична, правова и социална държава с пазарна икономика ни забива все повече в калта всички.  И колкото и новоизлюпените днешни богаташи- индустриалци, банкери и далавераджии да считат, че парите са индулгенцията, която ще ги постави на върха на обществената пирамида и добродетелите, това няма как да се случи.  Хората добре знаят как се обсебват европейските средства и източва бюджета и добре знаят тарикатските номера за правенето на схеми, с които обират народа, оставят България без граници, без национални ресурси и убиват всичко българско.
              България действително се превърна в хибридна държава. Политическото генно инженерство, отвън и отвътре, мутира властта, разбива българското общество и единственото, което не му се отдава до край да свърши е да ни разбие като народ. Ако не преустановим този процес, трябва да се примирим с факта, че сме формална държава.  
Васил Калинов
30.04.2015 г.

http://www.vassilkalinov.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар