сряда, 5 февруари 2014 г.

ГЕРБ сигнализира за скандална обществена поръчка в здравеопазването

Управляващите отпуснали 6,5 млн. лв. за изграждане 

на вече съществуваща информационна система

Обявена е обществена поръчка за 6,5 млн. лв. за изграждане на интегрирана информационна система, каквато е изградена в минало управление на Министерството на здравеопазването, съобщи депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова по време на брифинг в парламента.
"На 21 декември 2013 г., "на тъмно", в навечерието на новогодишните празници, когато никой не се вълнува от обявяваните на сайта на министерството обществени поръчки, министър Таня Андреева е взела решение да се обяви обществена поръчка за 6,5 млн. лв. за изградена вече и функционираща и към този момент интегрирана информационна система за центровете за спешна помощ. В проекта на Национална здравна стратегия, която е приета от правителството на Орешарски, дори е записано, че има такава, налична информационна система", подчерта Андреева. 
Дали тази обществена поръчка не е начин да се усвоят едни финансови средства и те да потънат в джобовете на определи фирми, които имат предварителна информация, че такава поръчка ще бъде обявена, попита Атанасова.
Тя поясни, че информационната система е направена още през 2009 г. при тройната коалиция, по времето на Радослав Гайдарски и Евгений Желев.
Колежката ѝ Даниела Дариткова добави, че в договора за обществената поръчка от 2009 г. две от фирмите, участвали в изграждането, са със запазени права. Тогава системата е струвала с един милион по-малко - 5,5 млн. лв.
Според ГЕРБ е удачно обществената поръчка да бъде спряна и да се доусъвършенства сегашната система, а с тези пари да се финансират дейности на фонда за лечение на деца, фонд "Ин витро", както и други пера от сферата на здравеопазването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар