четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Шулц свиква извънредно заседание на ЕКОФИН за банковия съюз

Съществуват значителни недостатъци в позицията на държавите членки и това застрашава основната цел на системата - да се гарантира, че данъкоплатецът няма да бъде сред първите, които ще спасяват банките в затруднение. Това заявиха преговарящите евродепутати от страна на Европейския парламент по въпросите за Единния оздравителен механизъм към банковия съюз по време на дебат в парламента.

"Основните проблеми в позицията на правителствата са прекалено сложният и политизиран процес на взимане на решения за закриването на банки, и правилата за фондът за финансиране на банки, които, така предложени, трудно ще спечелят доверие за новата институция в първите години непосредствено след създаването", подчертават още депутатите.

Преговарящите от ЕП изразиха своите притеснения по отношение на желанието на страните членки да въведат междуправителствен елемент в системата, особено при отсъствието на надеждни правни основания за подобен подход. Водачите на политическите групи критикуваха по време на дебата позицията на Съвета довела до загуба на ценно време.

Затова председателят на ЕП Мартин Шулц заяви, че ще изпрати искане до Съвета за свикване на извънредно заседание на ЕКОФИН преди предвиденото за 17 февруари, така че да се избегне забавянето на преговорите с две седмици.

Мандатът за преговори на Европарламента призовава за стегната система за взимане на решения, способна да осъществи ликвидация на дадена банка за един уикенд. Той предвижда ключови роли за банков надзор и Единния съвет за оздравяване на банки, така че да се гарантира, че процесът на закриване на дадена банка няма да бъде блокиран в политически лабиринт. Той предвижда и допълнителни правомощия за Единния съвет, където са представени националните власти, за да се гарантира подходящ баланс между задачите на европейско и на национално равнище.

Мандатът предвижда оздравителният фонд да може да взима заеми в първите години след създаването си, за да се гарантира стабилността му от самото начало, а не чак когато достигне зрялост след 10 години. Предвижда се заемите взети от фонда да бъдат връщани от банките паралелно на годишните им вноски към него. Според мандата фондът трябва да е структуриран така че да гарантира, че всички банки ще бъдат третирани по един и същи начин и ще имат равни права за достъп до него.

Преговарящите от ЕП ще продължат разговорите със Съвета на финансовите министри, като успоредно с това ще участват и в междуправителствени преговори за създаването на оздравителния фонд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар