сряда, 5 февруари 2014 г.

Българска художничка съди Сочи за кражба на авторски права

Един от проектите на Елена Парушева. Снимка сайта на авторката.Един от проектите на Елена Парушева. Снимка сайта на авторката.

Българската художничка Елена Парушева ще съди руската компания "Дизайндепо" и завода "Енергомаш Белгород-БЗСМ" за плагиатство, морални щети, нарушение на авторското право и интелектуалната собственост и нелоялна конкуренция. Става въпрос за 32-метрова фигура на скачащ скиор, която всъщност е електрически стълб. Скулптурата е цялата обрамчена в лампички в цвета на знамето на Руската федерация. Скулптурата е създадена на базата на нейни творби.

1Още през 2010 г. се запознала с Андрей Казаченков - главен финансов съветник на националната електрическа компания на Русия. Той присъствал на нейна изложба в Париж с модели на скулптури електрически стълбове. Тогава казал, че може да изработят нещо съвместно за олимпиадата в Сочи. По имейл Парушева му изпратила 19 свои рисунки и снимки на модели на скулптури пилони. След благодарствено писмо и уверение, че творбите са "предадени в добри ръце", повече не получила ни вест, ни кост от руснака. В началото на 2013 г. установила, че руските медии тръбят за създаването на първия в света електрически стълб скулптура. Фигурата наподобява силно проектите на Елена. В Русия са направени и още две фигури - елени, също копирани от рисунките на художничката.
Скулптурата в Сочи.
Парушева живее във Франция от 20 г. Още от 1999 г. прави първия си проект за фигура далекопровод. "Създаването им е скъпо и сложно - трябва да бъдат подложени на изпитания за вятър, земетресения. Затова досега имам реализиран само един такъв проект - "Изворът" (2004). Представлява четири 30-метрови скулптури в Амневил - спа курорт в Североизточна Франция."
През юни 2013 г. тя се обръща към организацията за авторски права ADAGP в Париж, която сигнализира съответната руска организация - РАО, за грубо нарушение на авторските права. От РАО отговарят, че законите в Русия са различни и не могат да помогнат. "Жалбата е подадена в градския съд в Париж (Tribunal de grande instance de Рaris) и до Интерпол", допълва Парушева.
Тя е пратила писма до Руския олимпийски комитет и този в Лозана, че иска името да бъде поставено като автор на всички публикации и тв излъчвания, в които присъства скулптурата на скиора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар