събота, 26 април 2014 г.

Брюксел е упълномощен да заяви

Брюксел е упълномощен да заяви, че България не спазва европейското законодателство.

Не сте чували тази фраза? И слава богу, защото тя е спомен от минали времена (не че някои не искат да ни върнат към тях). Но политиката на българското правителство в областта на енергетиката сякаш плаче някой с наистина заплашителен тон да каже какви биха били последствията от провеждания сега курс.

Тази седмица се стигна до абсурдната ситуация Европейската комисия да опровергава министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев само час след като той обясни как промените в закона за енергетиката, които облагодетелстват "Южен поток", нямат проблем с европейското законодателство (виж повече). ЕК не само обясни, че Стойнев се опитва да заблуждава българската публика, но че България може да претърпи санкции.

Дори България да има полза от "Южен поток" (от него наистина ще има краткосрочен ефект като инвестиции и работни места, а в дългосрочен план и умерена печалба), опитът да се защитава по толкова елементарен начин дискредитира страната. В момент, когато Брюксел се опитва да дисциплинира "Газпром" и да наложи все пак някакви санкции на Русия, да се застава толкова гръмогласно зад газопровод, чиято основна цел е да изолира Украйна, е не само въпрос на лош вкус. А когато бързането всъщност цели да гарантира поръчки за една фирма, близка на Владимир Путин, и друга, близка на Делян Пеевски, положението става доста нахално.

Няма коментари:

Публикуване на коментар