петък, 15 август 2014 г.

Сикаджията не мина, но висаджията мина

Назначението на Емил Иванов за областен управител показва арогантността на управляващите

Преди се смяташе, че СИК е силовата групировка на БСП, а ВИС на СДС. И имаше достатъчно косвени доказателства за това. При управлението на червените сикаджии прогресираха и ставаше обратното, когато сините идваха на власт. Но очевидно нещата с течение на времето доста са се омешали, защото управляващите назначиха един бивш служител на ВИС 2 на достатъчно висок пост. И това въпреки протестите на улицата, които бяха предизвикани от скандалния опит да се назначи за председател на ДАНС Делян Пеевски и бившият сикаджия Иван Иванов за зам.-министър на вътрешните работи. Управляващото мнозинство дори не показа, че е стиснало нос, като назначи за областен управител на Софийска област един също толкова компрометиран човек.

И ако в първите два случая те бързо се поправиха и изтеглиха техните кандидатури, депутатът от ДПС Емил Иванов цинично беше назначен в средата на седмицата. Този акт показва, че БСП и ДПС наистина не разбират защо повече от месец хората протестират по улиците на България и че моралът в политиката им стига само до мазни словоблудства, докато в задкулисието властват непочтеността и тайните договорки.

Още щом беше издигната кандидатурата на Емил Иванов,  започнаха коментарите, че това е

Поредният управленски гаф 

Това ясно е било разбрано от депутатите от БСП. "Вчера на заседание на парламентарна група на БСП по мое предложение групата гласува официална позиция, че не приема назначението на Емил Иванов за областен управител и предлага на премиера Орешарски да оттегли номинацията. Днес по неясни причини само четирима народни представители гласуваха против. Гласувах против, защото не искам да чертаем нови разделителни линии в обществото. Продължавам да мисля, че вчерашното решение на парламентарната група на БСП е правилната позиция." Това написа във фейсбук в сряда Георги Кадиев от БСП, малко след като депутатът от ДПС Емил Иванов беше освободен от парламента.

Народните представители от социалистическата партия били единодушни, че Иванов е поредното скандално назначение, но се разминали в предложенията какво да се прави. Освен Кадиев друг никой не призна, че има решение, прието с гласуване, да се противопоставят на новия областен управител. Повечето запитани депутати твърдяха, че се обединили около идеята да се преговаря с ДПС дали точката от дневния ред за освобождаването на Иванов не може да се отложи. "Е, щом не я отложихме, считай как са протекли преговорите", обясняваха в сряда някой от тях. Все пак четирима от БСП гласуваха срещу освобождаването (като по този начин той не би могъл да заеме друг пост) на Иванов - Георги Кадиев, Йорданка Йорданова, Корнелия Нинова и лидерът на комунистическата партия Александър Паунов. Въздържаха се седмина - Татяна Буруджиева, Таско Ерменков, Георги Свиленски, Васил Антонов, Петър Дулев, Янаки Стоилов и Минчо Минчев.

Защо е гаф назначението на Емил Иванов

Бившият кмет на Своге има повече от скандално минало. В средата на 1990 г. той е осъден на 2.5 години условно за нанасяне на средна телесна повреда на тогавашния шеф на Дома на културните дейци в Своге Георги Атанасов. Делото вече е унищожено заради давност, показа проверка на "Капитал" в старопланинския град, но самият Иванов не отрича, че има присъда. Пред Би Ти Ви той заяви, че тогава е бил млад и това е било младежко сбиване, в което той бранел честта си.

Другото петно в миналото на Емил Иванов е работата му като застрахователен агент на силовата застрахователна компания ВИС 2 в средата на 90-те години. "Смятам, че по онова време нямаше други застрахователни компании. Бяха само ВИС и СИК. И много хора са работили там", обяснява работата си за мутрите бившият кмет на Своге пред медиите. Което най-малкото е невярно, разбира се.

Руската мафия и Своге

Малко по-късно Емил Иванов показва, че няма никаква хигиена по отношение на контактите си с мафиотски структури. През 1999 г. той е избран за кмет на Своге с подкрепата на ВМРО. На 7 октомври, непосредствено преди местните избори, в старопланинския град идва Александър Кру за участие във футболен турнир. Руснакът дава интервю за регионалния вестник, в което заявява, че чрез Емил Иванов консорциум "Европа", който той представлява, ще осъществява връзките между уралската област и България. Снима се за спомен с него и с местния началник на данъчното управление. Според материали от онова време в местната преса Емил Иванов и Александър Крук са подписали договор за намерения. Любопитното е, че другият договор за намерения е подписан от вицепрезидента на "Уралмаш" Александър Сколяров, от Крук и от едноличен търговец "Емил Иванов". В няколко публикувани фотоса личат топлите отношения между кмета и руския мафиот. Година по-късно Александър Крук е намерен обесен в апартамента на друг руснак в София – Андрей Панпурин.

И Панпурин, и Крук, и Сколяров принадлежат към екатеринобургската организирана престъпна група, която води кървави гангстерски войни в началото на 90-те, докато е подчинявала уралския край. Андрей Панпурин е изгонен от България през 2010 г., тъй като е издирван за престъпления в Русия. Заедно с него е изгонен и друг лидер на уралмашката група Константин Циганов–Костя. Заповедта за тяхното изгонване е подписана от тогавашния председател на ДАНС и настоящ вътрешен министър... Цветлин Йовчев.

Боклукът, разбира се

През 2004 г. в одитен доклад на Сметната палата за концесиите кметът на Своге е обвинен в това, че е дал без търг концесията за събиране на отпадъците в града на общинска фирма "Искър 2000". Година по-късно тя е приватизирана от "Еко енд сървисис" АД. Фирмата е индиректно свързан с Емил Атанасов, приятел на тогавашния кмет на Своге. Заключението на Сметаната палата тогава е, че "сключеният концесионен договор не защитава обществения интерес и Закона за общинската собственост по отношение на задължителните реквизити, предвидени за всеки концесионен договор", както и че са допуснати съществени нарушения в противоречие с действащото законодателство.

Според разследване на в. "Политика" през 2005 г. Емил Иванов е продал на Емел Етем Тошкова ливада от 8.029 дка за 10 568 лева. Месец по-късно кметът на Своге продава на приятеля си Емил Атанасов общо 34 имота от 152 дка в землището на с. Искрец. Очевидно в този период Емил Иванов става кандидатура на ДПС за народен представител от Софийска област, по-късно е назначен и за областен управител за първи път.

В заменките му е силата

Още един доклад на Сметната палата уличава Емил Иванов в некоректна управленска дейност. През 2010 г. палатата излиза с доклад за резултатите от извършен одит на дейността по управление и разпореждане с недвижимо имущество,  държавна собственост, в областна администрация Софийска област за периода от 1 януари 2005 г. до 31 декемеври 2009 г. Емил Иванов е бил областен управител в периода 2 септемри 2005 до 6 юли 2009 г. Докладът открива редица нарушения за продажба, отдаване под наем на имоти, публична държавна собственост, и особено при замени на недвижимо имущество.

В 5 от случаите на заменки са констатирани нарушения. При замяна на имот, частна държавна собственост, в Боровец през 2005 г. например с имот на частно дружество, то се оказва с три пъти по-малка площ от имота, който придобива в курортния комплекс. "През 2007 г. са извършени пет замени на имоти, частна държавна собственост, по които липсват мотиви за фактологично и икономическо обосноваване на сделките. При четири от сделките са открити нарушения. Заменен е например имот в с. Гурмазово, община Божурище, срещу 106 апартамента, собственост на акционерно дружество. Липсват пазарните оценки на 106-те апартамента, а данъчната стойност на държавния имот е

100 пъти по-ниска от пазарната

Същата година с подписа на областния управител е извършена и още една заменка - имот, частна държавна собственост в с. Говедарци, община Самоков, срещу два апартамента, собственост на търговско дружество. Според Сметната палата са извършени три оценки с различни стойности от един и същ оценител, като две от оценките са с една и съща дата. Разликата между данъчната и пазарната стойност на държавния имот е 12 пъти в полза на пазарната. Пак същата година областната администрация на Софияска област с ръководител Емил Иванов заменя имот - частна държавна собственост в местността комплекс "Жерково", с. Потоп, община Елин Пелин, срещу един апартамент, собственост на две физически лица. Разликата между данъчната и пазарната стойност на държавния имот е 13.5 пъти в полза на пазарната. Явно Боровец е бил любим терен за заменки на Емил Иванов, защото той заменя още един имот, частна държавна собственост в кк ''Боровец'' срещу три апартамента, собственост на търговско дружество. Сметната палата констатира, че данъчната стойност, на чиято база е направена заменката, е 563 пъти по-малка от пазарната стойност на държавния имот. Сметната палата открива сериозни нарушения и при заменки през 2008 г. за имот, частна държавна собственост, в курортния комплекс "Белчин бани" и при замяната на  поземлен имот – частна държавна в гр. Самоков, срещу три апартамента, собственост на търговско дружество, и т.н.

 В същият доклад е констатирано, че продажбите на недвижимото имущество, държавна собственост, са ставали без търг и на цени под данъчната им стойност. Става въпрос за имоти в с. Бели Искър, близо до Боровец, в с. Караполци, Елин Пелин и Своге.

Ето такъв човек беше назначен от БСП и ДПС за областен управител на Софийска област. Щеше да е смешно, ако не беше арогантно.

По темата работи и Ели Старидолска

Няма коментари:

Публикуване на коментар