сряда, 5 февруари 2014 г.

Кабинетът даде 35 млн. лв. за спортни зали, но забрави Пловдив и Русе

Правителството одобри 35 милиона лева за ремонт и изграждане на относително по-големи спортни обекти из страната, но забрави да отпусне средства за чакащите завършване многофункционални зали в Пловдив и Русе.

Сред 500-те милиона лева, които кабинетът на Пламен Орешарски одобри по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", има 20 милиона за спортното министерство за многофункционални спортни комплекси със закрит плувен басейн в общините. Отделно на самите общини са отпуснати редица средства за ремонти и нови спортни площадки със суми между 50 и 250 хиляди лева.

Започнатата като колодрум многофункционална зала в Пловдив и залата в Русе бяха сред изостаналите проекти от управлението на ГЕРБ и чакаха последна помощ от държавата, за да бъдат завършени. Залата в Пловдив е сред вариантите за домакин на мачове от европейското първенство по волейбол за мъже през 2015 г. 

От належащите за първенството зали пари има за Двореца на културата и спорта във Варна, чийто ремонт ще бъде финансиран с 4.5 милиона лева. Съоръжението ще се обновява изцяло, за да отговаря на по-високите изисквания за домакинство на важни волейболни турнири. 

Няколко по-големи зали ще се строят и ремонтират с пари от  публичната инвестиционна програма на правителството, като най-мащабната сума получава община Бургас за изграждането на първа фаза на спортния и конгресен център "Арена Бургас" - 5 милиона лева.

За строежа на многофункционална зала в Дупница за нуждите на волейболния шампион "Марек Юнион Ивкони" са отпуснати други 4.5 милиона лева. Започването на тази зала беше отлагано няколко пъти през годините заради липсата на финансиране.

Четири милиона лева са предвидени за доизграждането на многофункционална зала в Своге, с други 3.5 милиона лева ще се строи зала в Гоце Делчев, а за зала в Плевен са отпуснати 2 милиона лева. Почти толкова - 1.8 милиона лева, са предвидени за завършването на залата в Ботевград.

Предвижда се ремонт на зала "Диана" в Ямбол с 1.5 милиона лева, на зала "Спартак" в Хасково с 1.4 милиона лева и изграждането на спортен център "Цар Калоян" в община Цар Калоян с 1.5 милиона лева.

Велико Търново ще получи 2.5 милиона лева за реконструкция и модернизация на игралното поле и лекоатлетическата писта на стадион "Ивайло".

Няма коментари:

Публикуване на коментар