сряда, 5 февруари 2014 г.

Прокуратурата разследва 200 000 лева за бежанците, отишли за семинари и брошури

София. Работна група, създадена със заповед на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, ще следи за обществените поръчки и изразходването на средствата за справяне с бежанския проблем. Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев съобщи, че е образувано досъдебно производство от Прокуратурата за изразходвани средства, заделени за изграждане на палатков лагер за настаняване на бежанци. През цялата минала година е отчетено 2,5 пъти нарастване на нелегалните мигранти, пресекли незаконно българската граница. Степента на подготвеност на местата за настаняване на бежанци и административният капацитет на Агенцията за бежанците показват неподготвеност, недостатъчни места. Имало е оценка, че трябва да се открият нови 800 места, но това така и не се е случило. По думите на Йовчев, било е планирано да се заделят за това средства, но те така и не са заделени. Били са заделени 200 000 лева за изграждане на палатков лагер за настаняване на бежанци, но за какво тези средства са изразходвани – в момента не може да се каже. Заварихме в Харманли буренясала поляна, без ток, вода и канализация. Това е отразено в документи и е образувано досъдебно производство от Прокуратурата, каза още Йовчев.
За да имаме пълна прозрачност и да сме убедени в целесъобразността на правилното изразходване на средствата по линия бежанци с моя заповед е създадена работа група, която още изследва всички обществени поръчки и механизмите на изразходване на тези средства, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. „Тези хора не са ангажирани към работа по обществени поръчки. Те по никакъв начин няма да бъдат свързани с процеса по изразходване на средствата. Те са ангажирани с това, да осъществяват контрол”, обясни министърът. По думите му, теза средства са средства, получени отвън, дарения и това, което се отделят от бюджета.
„Много от лицата, получили статут на бежанец, по закон трябва да напуснат местата за настаняване. Те нямат тази възможност, защото не могат да се издържат и остават в местата за настаняване. Държавата продължава да се грижи за тях и да ги храни”, каза още Йовчев. По думите му, трябва в бързи срокове да бъде изготвена стратегия за интеграция на бежанците. Тази стратегия трябва да е свързана с екшън-план, каза още Йовчев.
Установихме, че площадката за изграждане на палатков лагер за настаняване на бежанци не е годна. „Има постановление на Министерски съвет за подготовка на площадка за изграждане на палатков лагер, с което са отпуснати 200 000 лева и е определена площадка, която в момента също я използваме. Там има поставени отопляеми фургони. За подготовка на тази площадка, е трябвало да бъдат прекарани електрозахранване, водопровод, канализация, да бъде почистена и да има готовност да се разпънат палатки”, заяви Йовчев.
„Друг е въпросът колко е удачно да има палатки през зимния период. Не беше редно, след като има изразходвани средства, има решение на Министерски съвет, да търсим други площадки. Когато взехме решение, че вече нещата отиват към това, че трябва да търсим такива временни съоръжения, на място се установи от представители на областния управител и служители на МВР, че тази площадка не е годна”, посочи министър Йовчев.
„В резултат на това възникна въпросът за какво са били изразходвани средствата, тъй като по договор би трябвало да бъдат изградени такива системи. Тъй като нямаше, то материалите бяха изпратени в прокуратурата и има образувано досъдебно производство”, каза още вицепремиерът. Той посочи, че парите са били отпуснати на областния управител на Хасково.
Най-важното не е дали е имало злоупотреба със средствата за бежанците. Много по-важното е, че тези средства не са били изразходвани ефективно, каза Йовчев. „За пет години са 30 милиона лева. Когато няма системен подход, когато няма визия, когато няма анализ и стратегия какво трябва да се направи, тогава се стига до това – харчим едни пари на парче и накрая ефектът е никакъв. Печатаме брошури, организираме семинари, купуваме компютри със софтуер за по 8000 лева. Резултатът е такъв, че най-накрая нямаме къде да настаним бежанците и се чудим какво да правим”, заяви вицепремиерът.
На въпрос дали това е единственият сигнал за злоупотреба при усвояване на пари за бежанци, Йовчев каза: „Имаме и друга информация, която сме подали, но към момента все още няма конкретни резултати, така че не бих си позволил да коментирам. Ще излезе, че споделям пред медиите нещо, за което не сме сигурни”.
Във връзка с отпуснатите 200 000 лева за подготовка на площадка за изграждане на палатков лагер, Цветлин Йовчев каза, че областният управител има сключени договори с изпълнителя. „Въз основа на тези договори е трябвало да бъдат изградени такива неща. Сумите са изплатени. Вероятно е имало обществени поръчки”, посочи той. Министърът каза, че сигналите са подадени в прокуратурата и тя ще реши спрямо кого ще образува досъдебно производство.
Въпреки всички сигнали, че навлизаме в бежанска криза, България не е успяла да комуникира добре с европейските институции и за страната ни са заделени 0,22% от предвидената сума. За сравнение, Италия и Гърция получават по 11,35%. Това каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. „Получените средства, макар и не много, са изразходвани в неправилен размер – основно са изразходвани за информационни кампании, брошури, обучения, семинари, специализирани компютри, софтуер, но не за разкриване на нови места за настаняване на бежанци и за подобряване на капацитета за обработване на документите на бежанците”, допълни Йовчев.
По думите му, за ограничаване на преминаване на българската граница от нелегални мигранти, МВР към този момент има по-малко преминали нелегално границата ни, отколкото през януари 2013 година – 140 лица. Над 1500 служители на МВР има допълнително командировани по българо-турската граница, допълнителни 140 моторни превозни средства. Преградното съоръжение се изгражда по план, посочи министърът. Той подчерта, ако не бяха предприети тези мерки, в момента в България мигрантите щяха да са 15 000 души.
„По линия на БЧК, "Лекари без граница", Върховния комисариат на бежанците – 3,6 милиона лева са средствата. Получихме 1 милион лева, от Словакия, Унгария, Дания и други страни. Успяхме да увеличим и да получим конкретна помощ от Европейската комисия, която е в размер на малко над 8 милиона евро. Получихме, преди около половин седмица, първите траншове на тези средства. В резултат на тази активна политика и контакти с държави, които имат подобни проблеми, осигуряваме допълнителна помощ”, каза още Цветлин Йовчев.
Не очакваме да се случи така, че да имаме значително нарастване на броя на нелегални имигранти, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев при обсъждането на доклад за предприетите действия от органите на държавната власт по противодействие на миграционния натиск върху границите на Република България (януари 2012 г.- януари 2014 г.), внесен от Министерството на вътрешните работи.
„Не можем да очакваме разрешаване в близко време на кризата в Сирия, т.е. ще бъдем подложени на засилен натиск. Работим активно по изграждане на интеграционна програма. Вървим към изграждане на втори етап от интегрираната система за наблюдение. Това ще освободи част от ресурса”, посочи Йовчев.
„През април не очаквам съществена промяна. Има значително намаляване на броя на нелегални имигранти през най-тежките зимни месеци”, обясни той.
„През 2012 г. има два пъти нарастване на броя на нелегалните имигранти спрямо предходната година. Този въпрос не е разглеждан на Консултативния съвет за национална сигурност. Той е бил разгледан през 2013 г., но няма конкретни решения. През 2012 г. местата за настаняване са били запълнени на 90 %. Идеята е била, че при възникване на такава криза ще се уповаваме на плана за закрила. Той може да бъде задействан, когато има решение на ЕС”, допълни министър Йовчев.
„Нямахме готовност. В такава кризисна ситуация, би трябвало да оценяваме всичко, което успяхме да направим. 85 % от националния план за ограничаване на миграционния натиск са изпълнени. Имаме по-висока степен на сигурност”, заяви Цветлин Йовчев.
Аз мисля, че неминуемо ще се стигне и вече се говори активно в посока, че е необходима единна европейска политика и за бежанците, и за емигрантите като цяло, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. „Въз основа на тази единна европейска политика аз мисля, че ще се въведат някакви рестрикции, защото дори ЕС има определен капацитет, в който може да управлява тези процеси. Прехвърлянето на този капацитет ще доведе до това, че ще изпуснем процесите от контрол”, заяви Йовчев. „Обясняваме това на нашите партньори в ЕК по линия на двустранното сътрудничество и мисля, че ни разбират. Освен критиките, има доста хора, които н подкрепят в мерките. По-голямата част от министрите на вътрешните работи – тези, с които съм говорил, ни подкрепят и считат, че това, което правим по границата, е добро”, каза още вицепремиерът.
„Определено към момента има критики към България. Има определен натиск в тази посока, но аз не мисля, че всички експерти и институции в ЕС са единни по отношение на това какво трябва да се направи”, добави той.
Според него е трудно да стане предоговаряне за средствата за България за справяне с проблема с бежанците, но могат да се намерят буфери. „Имаме уверение, че ще се търсят такива буфери, за да бъдат увеличени средствата за България”, подчерта Цветлин Йовчев.
По думите му през 2012 г. е имало 114 сигнала, аналитични документи, справки, информации, които съдържат данни от службите до компетентните институции и държавното ръководството, в които се разглеждат проблеми, предизвикани от кризата в Сирия. „Не можем да кажем, че не е постъпвала такава информация. Въпросът не е в това да кажем, че някой конкретно не е взел мерки. Тук е въпрос за липса на управленски подход и система. Затова е много важно да приемем рамковия закон за управление на системата за национална сигурност. Това ще даде възможност в такива случаи, когато започват да постъпват такива сигнали, да има кой да ги анализира, да дефинира проблема, да разработи стратегия и евентуално план за действие, за да можем да реагираме адекватно”, заяви Йовчев.
Във връзка със служителите по българо-турската граница, министър Йовчев заяви: „Трябва да намерим хора, които са достатъчно добре подготвени, временно да бъдат назначени, докато отпадне необходимостта, за да можем да върнем обратно полицаите по работните им места, за да подпомагат противодействие на престъпността и охрана на обществения ред”.
В последно време се вижда желание от турска страна да откликне и да направи по-добро взаимодействието по границата, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
„Имаме добра комуникация, сътрудничим си. Същевременно отчитаме, че Турция е в ситуация, в която има да решава и много други проблеми, свързани с бежанците”, заяви Йовчев.
„Не бих се съгласил с това, че тихата дипломация на Турция се опитва да предизвика разхлабване на мерките. Напротив – имаме добра комуникация. Ние гледаме на Турция като една приятелска и партньорска страна. Те много добре разбират какво е състоянието в България и мерките, които взимаме. В комуникацията ние няколкократно и на тях обяснихме, че разглеждаме това временно преградно съоръжение като инструмент, който ще помогне да решим общия ни проблем”, обясни вицепремиерът.
Той заяви, че не очаква политическата ситуация в Турция да повлияе драстично върху отношенията с България в областта на правосъдие и обществен ред.

Няма коментари:

Публикуване на коментар