вторник, 7 юли 2015 г.

Фабрики за растеж

След няколко неустойчиви години секторът за машини и оборудване вече изглежда стабилен, дори цветущ. Компаниите са най-добре представящата се група сред всички останали сектори през миналата година. Причините са ясни: основната част от продукцията е за износ към големи и стабилни пазари, а производителите продължават да инвестират в разширяване на капацитета, модернизиране и повишаване на ефективността. Което се доказва и от данните.

Приходите на водещите тридесет компании в сектора са скочили с над 20% до впечатляващите 4.5 млрд. лв. Още повече че оборотът на почти всичките 30 производителя в класацията е нагоре (с изключение на три). Ръстът идва чрез инвестиции - половината от дружествата в класацията или наскоро са разширили мощностите си, или в момента са във фаза изграждане на нови фабрики. Секторът е сред малкото, в които загубите не са масови - едва четири компании са на минус, като загубите са сравнително малки. Преобладаващо собственици на заводите са чуждестранни инвеститори, но има и 12 с местни капитали.

Познатите гиганти

Представителите в класацията са най-разнообразни: от бурно развиващия се сегмент за автомобилни компоненти (с десет фирми в Топ 30), през производители на санитарна арматура и керамика до хладилници и за пръв път в историята - на "цели" автомобили. От години насам първите две компании в сектора са несменяеми - "Идеал Стандарт - Видима" и "Либхер – Хаусгерете Марица".  

Приходите на лидера в класацията не са се увеличили, но остават стабилни през последните години. През миналата година в компанията майка на "Идеал Стандарт - Видима" имаше трансформации: в Ideal Standard International влезе нов финансов инвеститор. Хедж фондът Anchorage Capital придоби дял след преструктуриране на дълговете на групата, а Bain Capital продължава да е водещият акционер. Което поне видимо не се отрази на бизнеса на българската компания, която остава една от най-успешните в групата. През последните години производителят от Севлиево работи на загуба заради финансовите си разходи по обслужването на дълга. Все пак през 2014 г. отрицателният резултат значително намалява (до 1.9 млн. лв. загуба).

На второ място продължава да бъде поделението на базирания в Швейцария германски производител Liebherr - "Либхер – Хаусгерете Марица", което замалко да измести дългогодишния лидер "Идеал Стандарт - Видима". През годините заводът на групата в пловдивското село Радиново постоянно увеличаваше производството на хладилници, като плановете са то да достигне 950 000 - 1 000000 уреда годишно. Това ще стане през следващата година чрез последната инвестиция в изграждането на нов логистичен център с площ над 36 000 кв.м, от които 30 000 кв.м ще са склад за готова продукция. При същите темпове на растеж секторът "Машини и оборудване" може да има нов водач през следващата година.

На трето място е още едно познато име, този път от сектора за автомобилни компоненти. Приходите на "Интегрейтид микроелектроникс България" са скочили с почти 30% до 277 млн. лв. Подобен беше растежът през 2013 г. Производителят на електронни модули и компоненти за автомобили е един от първите навлезли в България в средата на 90-те години.

Новите заводи

Голяма част от растежа на участниците в секторната класация се дължи на нови производства. Половината от тридесетте компании в подреждането са разширили и продължават да разширяват заводите си. Отчетливата тенденция е видима най-вече при представителите на сегмента за автомобилни компоненти. Много от тях проъджлавата да растат, като японската компания за производство на автомобилни кабелни системи "Язаки", "Сенсата технолоджис - България", френската Montupet и много други.

Пълната таблица и анализ четете тук

____
Източник: Капитал, 7,7,2015

Няма коментари:

Публикуване на коментар