вторник, 7 юли 2015 г.

ЕЦБ затяга условията за гръцките банки

Банковата ваканция се запазва до четвъртък.

Европейската централна банка (ЕЦБ) усили натиска върху гръцките банки, след като в понеделник вечерта реши да повиши изискванията към обезпеченията, които те предоставят в замяна на ликвидната подкрепа. Управителният съвет на ЕЦБ запази лимита на спешната помощ - Emergency Liquidity Assistance, на равнището от 26 юни 2015 г., което е 89 млрд. евро, а Атина реши да удължи до четвъртък банковата ваканция в страната.

В съобщението на банката не се дава повече информация за новите изисквания за обезпеченията. "Финансовото положение на Република Гърция се отразява върху гръцките банки, тъй като обезпечението, което използват за ELА, разчита в значителна степен на свързани с правителството активи", се казва в съобщението на ЕЦБ. "В този контекст, управителният съвет реши днес да адаптира дисконта по обезпечението, приемано от Централната банка на Гърция при използването на ELA."

По същество, това означава, че Гръцката централна банка, която получава и разпределя спешната финансова помощ, ще трябва да предостави повече активи за покриване на заемите.
Източник, близък до ситуацията, заяви пред Reuters, че търговската дейност на гръцките банки няма да бъде засегната от решението, тъй като съществува "буфер между нивото на ELA и нивото на обезпечението." Мярката не засяга незабавно гръцките банки, но е "предупредителен изстрел" от ЕЦБ, че съдбата им е в ръцете ѝ, допълва агенцията. Все пак решението ще затегане още повече получаването на пари от гръцките банки, които са затворени от седмица, за да се избегне масовото теглене на депозити и фалита им.

Гръцките банки бяха отрязани от нормалното финансиране на ЕЦБ през февруари, когато тя спря да приема гръцки облигации като обезпечение. Това принуди гръцките финансови институции да разчитат само на схемата за извънредно осигуряване на ликвидност ELA. По нея Гръцката централна банка предоставя кредити на търговските банки при по-високи лихви от стандартните кредити на ЕЦБ.

Без съобразяване с искането на Атина

С решението си ЕЦБ не се съобрази с молбата на гръцкото правителство, което още в неделя след края на референдума е внесло молба за увеличение на лимита. Според Reuters прмиерът Алексис Ципрас e призовал в телефонен разговор в понеделник управителя на ЕЦБ Марио Драги да предприеме мeрки, за да се отмени незабавно контролът над капитали, наложен от правителството и централната банка в Атина преди седмица.

Според сп. Economist управителят на Гръцката централна банка Янис Стурнарас също е поискал от Драги помощ за банковата система в страната още в неделя. На заседанието си в понеделник обаче ЕЦБ за пореден път отказа да финансира допълнително четирите структуроопределящи банки на Гърция. Според Financial Times поне една от четирите основни банки вече е на радара на ЕЦБ като особено застрашена.

Банките остават затворени до четвъртък

Заради драстичното намаление на ликвидните средства очаквано и банковата ваканция в страната беше удължена. В понеделник вечерта председателят на банковата асоциация в Гърция съобщи, че банките ще останат затворени до четвъртък. Според Лука Кацели във вторник и сряда се запазва и лимитът за теглене до 60 евро на ден от банкомат с карти на гръцки банки.
"Решихме да удължим банковата ваканция с два дни – вторник и сряда", съобщи Кацели след среща между ръководители на големите банки в страната и ръководството на финансовата министерство.
По-рано през деня източник на Reuters съобщи, че план на правителството предвижда удължаване на банковата блокада с няколко дни - вероятно до петък или до следващия понеделник.
По всяка вероятност ръководството на финансовото министерство разчита във вторник премиерът Алексис Ципрас и новият финансов министър Евклид Цакалотос да представят на кредиторите и лидерите от еврозоната достатъчно убедителен нов реформен план
Ако той бъде одобрен от Еврогрупата и 19-те лидери, тази сделка може да даде достатъчно основание на ЕЦБ да започне от сряда да отпуска нова ликвидност за банковата система на Гърция и тя да заработи нормално от четвъртък.

____
Източник: Капитал, 7,7,2015

Няма коментари:

Публикуване на коментар