петък, 7 февруари 2014 г.

30 политици арестувани в Чехия


Петър Нечас
Началник-кабинетът на чешкия премиер Петър Нечас и редица видни фигури от партията му бяха арестувани около полунощ завчера след правителствено заседание в сградата на Министерския съвет в Прага. Задържани са около 30 политици и лобисти.
Операцията с участието на 400 полицаи от Управлението за борба с организираната престъпност продължи вчера в министерството на отбраната, кметството на Прага и други държавни институции.
Екшънът започнал след заседанието на правителството, което приключило към 23 часа. Арестувани били бившият шеф на военното разузнаване Ондржей Паленик, началникът на премиерската канцелария Яна Надьова, наричана дясната ръка на Нечас, политикът Петър Тлухорж, бивш шеф на парламентарната група на Гражданската демократическа партия (ГДП) на премиера, Иван Фукса, бивш министър на земеделието. Задържани били също Марек Шрайдър и Олдржих Тихи - и двамата депутати от ГДП на премиера Петър Нечас, Роман Бочек, член на ръководството на железниците, както и ексминистърът Петър Бенда.
Тв каналът Т24 съобщи, че от около 2 години вътрешното министерство е разработвало мащабна операция, в хода на която били подслушвани и записвани стотици телефонни разговори на чиновници, политици и бизнесмени.
Обискирани са офисите на Министерството на отбраната, където се помещава военното разузнаване. Вътрешният министър съобщи само, че полиция не е влизала в Министерския съвет, а премиерът е бил посетен от двама прокурори и шефа на службата срещу организираната престъпност.
Вътрешният министър на Чехия Ян Кубице заяви: “Мога да добавя, че случаят се ръководи от офиса на Върховната прокуратура в Оломуц, Северна Моравия, и на службата срещу организирана престъпност са възложени определени задачи. Не знам нищо повече за случая и дори да знаех, не мога да го съобщя.”
Не се казва какви са обвиненията срещу арестуваните, но някои анализатори предполагат, че ако започне разследване, Нечас ще трябва да се оттегли и от ръководството на правителството, и от лидерската позиция в управляващата Гражданска демократическа партия. От опозицията говорят за необходимостта от оставка на цялото правителство. Президентът Милош Земан свиква утре извънредно заседание с участието на премиера, началника на полицията и лидера на най-голямата опозиционна партия - Социалдемократическата. Чешките медии не изключват операцията да продължи до събота.

Няма коментари:

Публикуване на коментар