понеделник, 6 октомври 2014 г.

Отзвук на парламентарните избори в световните медии

Източник: Агенция Фокус 

http://focus-news.net/scandal/2014/10/06/4793/otzvuk-na-parlamentarnite-izbori-v-svetovnite-medii.html

6 окт 2014 г. 

Вотът за нов парламент в България предизвика широк отзвук в световните медии. Според чуждестранните коментатори, една от отличителните черти на тези избори е фактът, че те са вторите предсрочни в рамките едва на 17 месеца. Вестници и агенции говорят за безразличието, обзело българските избиратели, и дълбоката криза, в която е изпаднала България, наричайки я най-бедната страна-членка на ЕС. 



The Economist: Опасност от още нестабилност за България 
След 18 месеца на политическа турбуленция, която доведе до падането на няколко правителства, последното нещо от което България се нуждае са нови избори, пише The Economist.
Провелите се вчера избори в страната създават силно разделен парламент, който ще може да направи малко за хилядите проблеми в най-бедната страна от ЕС.
Има един ясен победител: дясноцентростката партия ГЕРБ, която печели двойно повече гласове от основния си опонент- социалистите.
Изборите подчертаха повсеместното разочарование сред българите от тяхната политическа класа. Активността на изборите е най-ниската за последния четвърт век.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде сигнал, че са възможни отстъпки, спрямо другите партии за формирането на правителство и призова да се направи „всичко необходимо” за избягването на нови избори.
Сценарий с нови избори би бил катастрофален за България, страна със 7.3 милиона души население и средна месечна заплата малко над 400 евро. Седем години след встъпването в ЕС, една пета от домакинствата в България живеят под прага на бедността. Икономическата прогноза пред страната е мрачна- след вътрешна нестабилност, слаба реколта и кризата в Украйна, се очаква икономиката на България да нарасне само 1.5% тази година.


Euronews: ГЕРБ спечели извънредните избори в България, малко не й достига за мнозинство 
Българската партия ГЕРБ спечели извънредните избори в страната, но малко не й достига за получаването на мнозинство. Нейният лидер Бойко Борисов, бивш телохранител и експерт по карате, заяви, че неговата партия ще обсъди как е най-добре да се продължи напред, предаде Euronews.
При преброени 97% от бюлетините, дясноцентристката партия печели 32.6% от гласовете- повече от два пъти от главния си опонент , социалистите.
Говорител на социалистическата партия нарече резултата от изборите „тежка загуба’.
Окончателните резултати ще бъдат обявени в сряда.
Анализаторите предполагат, че страната ще стане свидетел на нова крехка коалиция, която ще се бори за преодоляването на икономическата криза, или, ако не бъде създадена коалиция, ще има нови избори.


ABCNews: Българската дясноцентристка партия ГЕРБ спечели изборите 
Бившият български премиер Бойко Борисов се завръща на власт, след като неговата дясноцентристка партия ГЕРБ спечели изборите за парламент, на партията обаче, малко не й достига да управлява сама, предаде ABCNews.
Официални представители на ГЕРБ обявиха, че тяхната партия е готова да формира правителство на малцинството и ще търсят подкрепата на останалите партии, с изключение на социалистите.
Борисов заяви, че е подготвен да управлява страната и остави вратата отворена за преговори с възможни коалиционни партньори. Той добави, че алтернативата е провеждането на нови избори, което би причинило политическа нестабилност и финансови проблеми за най-бедната страна в ЕС.
„Борисов, 55-годишен, ръководеше правителство на малцинството между 2009 година, когато неговата партия получи почти 40% от гласовете, до 2013 година, когато подаде оставка, след понякога изпълнени с насилие протести срещу бедността, корупцията и високите сметки за комунални услуги.
По-рано Борисов заяви, че ще продължи строежа на „Южен поток”, само ако проектът бъде одобрен от ЕС. Много българи, обаче, желаят строежа, поради работните места, които се надяват проекта да създаде”, добавя ABCNews.


Reuters: Победителят на изборите в България е готов за съставянето на правителство на малцинството 
Българската дясноцентристка партия ГЕРБ, която спечели парламентарните избори в неделя, но не получи мнозинство, е готова да формира правителство на малцинството и изразява готовност да подкрепи другите партии да направят същото, предаде Reuters, позовавайки се на официални лица от ГЕРБ.
„ГЕРБ ще започнат преговори с всички останали партии, след като станат ясно окончателните резултати”, заявиха официални представители на партията, като отхвърлиха създаването на коалиция с техния главен опонент- социалистите.


AFP: Бойко Борисов предупреди за възможен "мрачен сценарий" след изборите в България 
Скоро след силното си завръщане на изборите, бившият премиер на България Бойко Борисов посвети понеделник на тежката задача за формирането на правителство, способно да сложи край на дългата политическа криза в страната и да даде тласък на слабата икономика, пише AFP.
През последните две години България бе свидетел на масови протести и две правителства, паднали след като не успяха да повишат жизнения стандарт и да изкоренят корупцията в най-бедната страна в ЕС.
В проведените в неделя избори, втори в рамките на 18 месеца, партията на бившия телохранител Борисов, който ръководеше едно от подалите оставка правителства, ГЕРБ, спечели 33% от гласовете, както сочат почти пълните официални резултати в понеделник.
Тези резултати, обаче, дават на ГЕРБ най-малко 30 места по-малко от необходимите за съставяне на мнозинство, въпреки, че носителят на черен колан по карате Борисов заяви, че все още възнамерява да формира или коалиция, или правителство на малцинството.
„Искам да управлявам персонално”, заяви Борисов, като призова лидерите на другите партии да помислят „внимателно” преди да отхвърлят работата с него.
Според него, алтернативният „мрачен сценарий” биха били нови избори и банкрут на източноевропейската страна.


Ще има ли нови избори в България (коментари в руските медии) 
Опозиционната консервативна партия ГЕРБ победи на провелите се в неделя предсрочни парламентарни избори, предаде Lenta.ru. 
Консерваторите на бившия министър-председател Бойко Борисов успяха да изместят социалистите от парламента, получавайки приблизително два пъти повече гласове от управляващата доскоро Българска социалистическа партия, коментира „Коммерсант”. 
С получения вот обаче ГЕРБ няма да може да състави самостоятелно правителство, пише руският в. „Российская газета”. Окончателните резултати от вота предстои да бъдат доуточнени в следващите дни. Едно обаче е ясно- нито една политическа сила не може самостоятелно да управлява страната. Сега главната интрига се състои в това дали политиците ще успеят да създадат устойчива коалиция от най-малко три партии, за да започне формирането на правителство. Или България я чакат нови избори?
Независимо от победата си, консерваторите от ГЕРБ ще трябва да си търсят коалиционни партньори, за да успеят да формират правителство. Това предаде руската агенция ТАСС, като допълни, че на тези избори рекордно количество партии- осем на брой, ще преминат четирипроцентовата бариера за влизане в 43-то Народно събрание. 

Бедните роднини в ЕС гласуваха – коментари в британския печат (Агенция „Фокус”)
В неделя българите гласуваха в предсрочни избори „на последния шанс”, които може да им донесат нова крехка коалиция, която ще бори с разрешаването на банковата криза и ще се опитва да съживи икономическия растеж в най-бедния член на ЕС, коментира британският вестник The Scotsman.
Ръководената от бивш бодигард и каратист дясноцентристка партия ГЕРБ вероятно ще спечели вота, но няма да получи мнозинство, което може да доведе до пазарлъци с по-малките парии и опозицията. Новото правителство ще бъде петото в балканската страна за последните 2 години – период, в който страната преживя масови протести, които свалиха предишния кабинет на ГЕРБ и които до известна степен отстраниха неговия наследник.
Нов период на нестабилност ще бъде отблъскващ за инвеститорите, както и за избирателите, които видяха как страната им преминава от една криза в друга. Само през тази година преките чуждестранни инвестиции спаднаха с над една пета.
България очаква политическата нестабилност в страната да продължи, след като третите парламентарни избори за по-малко от две години не завършиха с категоричен резултат, коментира и британският вестник The Guardian.
Изборите бяха свикани, след като служебното правителство бе вторият поред кабинет, който подаде оставка в рамките на две години на фона на протести срещу корупцията и бедността.
Българската дясноцентристка партия ГЕРБ, ръководена от бившия премиер Бойко Борисов, изглежда ще спечели парламентарните избори, без да получи мнозинство, показват последните проучвания, цитирани от британския вестник Financial Times.
ГЕРБ ще получи около 32,9% от гласовете, докато нейните социалистически опоненти имат подкрепата на около 16,5%. Подобен резултат ще даде на ГЕРБ само 85 места в 240-местния парламент, което ще принуди Борисов да потърси повече от един коалиционен партньор, за да формира правителство.
Едва 49% от избирателите участваха във вота. Най-ниската избирателна активност за последните 20 години отразява масовото недоволство от политиците от всички партии на фона на застиналата икономика, влошаващите се стандарти на образование и здравеопазване и широкоразпространената корупция. 

Фактор, Македония: Кой с кого в новото правителство в България?
Осем политически партии ще влязат в състава на новия български парламент, след вчерашните предсрочни парламентарни избори. Това сочат предварителните резултати, предаде македонското електронно издание Фактор. Въз основа на 97% от преброените бюлетини резултатите са следните: ГЕРБ – 32,66; БСП – 15,34; ДПС – 14,79; Реформаторския блок – 8,92; Патриотичния фронт – 7,30%; България без цензура – 5,69%; Атака – 4,53%; АБВ – 4,16%. Разликата между втората и третата партия е незначителна, още повече, че в тези проценти не са включени гласовете от чужбина. Това отваря дилемата – кой ще участва в управляващата коалиция в България, посочва изданието.

HRT: ГЕРБ печели изборите в България, но няма мнозинство 
Бойко Борисов спечели предсрочните парламентарни избори, но няма мнозинство за да формира правителство, предаде хърватската национална телевизия HRT. Телевизията посочва, че ГЕРБ спечели 32,6% от гласовете, но гласовете й не са достатъчни за да формира правителство. Въпреки това партията има голяма преднина пред останалите партии. Окончателните резултати от изборите ще бъдат съобщение най-вероятно днес, посочва телевизията. БСП, която подкрепяше правителството на Пламен Орешарски на изборите спечели 15,29%, а ДПС 14,91%. В парламента още влизат Реформаторския блок, Патриотичния фронт, България без цензура, „Атака” и АБВ. 

Ще има ли нови избори в България (коментари в руските медии)
Опозиционната консервативна партия ГЕРБ победи на провелите се в неделя предсрочни парламентарни избори, предаде Lenta.ru
Консерваторите на бившия министър-председател Бойко Борисов успяха да изместят социалистите от парламента, получавайки приблизително два пъти повече гласове от управляващата доскоро Българска социалистическа партия, коментира „Коммерсант”
С получения вот обаче ГЕРБ няма да може да състави самостоятелно правителство, пише руският в. „Российская газета”. Окончателните резултати от вота предстои да бъдат доуточнени в следващите дни. Едно обаче е ясно- нито една политическа сила не може самостоятелно да управлява страната. Сега главната интрига се състои в това дали политиците ще успеят да създадат устойчива коалиция от най-малко три партии, за да започне формирането на правителство. Или България я чакат нови избори?
Независимо от победата си, консерваторите от ГЕРБ ще трябва да си търсят коалиционни партньори, за да успеят да формират правителство. Това предаде руската агенция ТАСС, като допълни, че на тези избори рекордно количество партии- осем на брой, ще преминат четирипроцентовата бариера за влизане в 43-то Народно събрание. 

Al Jazееra – Balkans: Борисов печели изборите в България 
Дясната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов печели изборите в България, съобщава Al Jazееra – Balkans . Телевизията посочва, че ГЕРБ печели 34% от броя на гласовете. След нея е БСП с 16,1%, а на трето място ДПС с 14,1%. 
„Първо което трябва да направим е да формираме стабилно правителство. Разбира се това зависи и от лидерите на останалите партии, в противен случай България ще влезе в тежка политическа криза. Ще направим каквото е необходимо и остава да се надяваме, че ще успеем. Ще проведем консултации. Трябва да зная мнението и на останалите лидери и тогава ще можем да кажем, че някоя коалиция има смисъл”, заявил Борисов пред Al Jazееra – Balkans.

Десницата печели изборите в България (коментари в сръбските медии)
Десницата печели предсрочните парламентарни избори в България, предаде радио b92. Според първоначалните информации на първо място е ГЕРБ с 32,2%. За да спечели по-голямо мнозинство са необходими над 33 %. Радиото посочва, че изборите се проведоха при слаба избирателна активност. 
Изборите в България протекоха при слаба избирателна активност, съобщава електронното издание Akter . Българският президент Росен Плевнелиев призова сънародниците си да гласуват на изборите, тъй като те ще определят бъдещето на страната. България е страна със седем милиона жители и почти седем милиона избиратели (над 6, 875 млн.), най-бедната страна в ЕС, която се бори с корупцията. 
Бойко Борисов спечели изборите в България, но не може сам да формира правителство, предаде електронното издание SEEbiz . Изданието посочва, че партията на Борисов ГЕРБ е спечелила 32,6% от гласовете и има голямо предимство пред останалите партии, но няма достатъчно гласове сама да формира правителство. Социалистите от своя страна спечелиха 15,29%, посочва изданието. 
Партията на бившия премиер на България Бойко Борисов спечели на предсрочните парламентарни избори, предаде агенция Beta . ГЕРБ, посочва, изданието, има огромно предимство пред останалите седем партии, които влизат в парламента. Социалистическата партия, която подкрепяше правителството на Пламен Орешарски, спечели 15,29%, посочва агенцията

Бойко Борисов спечели изборите в България (коментари в македонските медии
Изборите в България са централна тема в македонските медии днес. 
Прогнозите за много фрагментиран парламент в България се потвърдиха. Сега се очаква да се разбере дали ще се формира стабилно правителство, което ще се справи с политическата, обществено-социална и икономическа криза, или проблемите ще се задълбочат, коментира македонското електронно издание Локално. Според изданието след изборите трудно би могло някой да се нарече победител. Според резултатите в парламента ще има осем партии. 
В България вчера се проведоха предсрочни парламентарни избори, на които се очаква социалистите след една година управление да бъдат свалени от власт, пише вестник ”Дневник”. Изборите спечели ГЕРБ на Бойко Борисов, но дилемата е дали ще успее да формира правителство и страната да влезе в по-стабилен политически период. Според преценките Борисов ще трябва да прави коалиция с Реформаторския блок, посочва изданието. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов заяви пред Агенция „Фокус”, че всички избирателни урни били отворени на време и че българите имаха възможност да гласуват в 60 страни. 
Бившият премиер Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ печелят предсрочните парламентарни избори. Това сочат първоначалните резултати, предаде Република. Според последните информации, посочва изданието, ГЕРБ печели 32,61% или 90 депутатски места. БСП – Лява България – 15,27%, ДПС – 14%, Реформаторския блок – 8,87%, Патриотичния фронт – 7,32%, България без цензура – 5,58%, „Атака” – 5,56%, АБВ – 4,18%. Бройките показват, че Борисов няма да може сам да формира правителство и ще трябва да се коалира. 
Бойко Борисов е победител на предсрочните парламентарни избори в България, съобщава Telegraf. Според първоначалните информации ГЕРБ печели около 90 депутати в парламента и е далеч от мнозинство за формиране на правителство. Единствената партия, която съобщи, че приема коалиция с Борисов е Реформаторския блок, но не е ясно дали двете партии ще могат да достигнат необходимото мнозинство. Без значение, кой ще управлява, българите очакват подобряване на жизнения стандарт и намаляване на корупцията, нещо за което всички досегашни власти търпят сериозни критики от европейските власти. 
Заглавията на други медии в Македония са: 
ГЕРБ – 32.61%, БСП – 15.27%, ДПС – 14.96%, е заглавието на Локално. 
Десният ГЕРБ на Бойко Борисов спечели изборите, но няма мнозинство – Lider. 
ГЕРБ на Бойко Борисов е победител на изборите в България – НОВА ТВ.

Euronews: ГЕРБ побеждава на парламентарните избори 
Дясноцентристката партия ГЕРБ победи на предсрочните парламентарни избори в България, предаде Euronews. Според оповестените до този момент резултати обаче партията няма да успее да постигне мнозинство и ще трябва да потърси коалиционни партньори.
Следващото правителство на страната ще бъде петото поред в рамките само на две години. 

Focus: Българските социалисти не се задържаха дълго на власт 
Социалистите в България не се задържаха дълго на власт, коментира германското издание Focus. Предсрочните избори, които се проведоха в неделя в балканската държава, излъчиха за победител партията на бившия премиер Бойко Борисов. Въпреки това, съставът на новия парламент повдига опасения за хаос. За пръв път след Промяната в парламента ще влязат осем партии. Сред тях ще е и турската партия (ДПС), която беше част от последното правителство, и две крайни националистически формации.
" При тази конфигурация аз не виждам как ще се направи правителство", каза Борисов в изборната нощ.

Tageblatt: Ниска активност на изборите в България 
Вторите предсрочни парламентарни избори в България в рамките на 17 месеца не бяха посрещнати с голям интерес, пише люксембургския в. Tageblatt. Избирателната активност отбеляза отрицателен рекорд. Балканската страна е в най-дълбоката си криза от присъединяването към ЕС през 2007 г.
Новото правителство ще трябва да изиграе важна роля в изпълнението на проекта "Южен поток" с Русия. ГЕРБ, както и социалистите, категорично държат на него. Но консерваторите искат да построят българската отсечка от газопровода само ако са спазени всички стандарти на ЕС. Оттеглилото се от властта правителство на социалистите замрази подготовката за изграждането на „Южен поток”. Газопроводът трябва да заобиколи изпадналата в криза Украйна и да гарантира руските доставки на газ за Южна и Централна Европа. 

Deutsche Welle: В България се очертава разпокъсан парламент 
На парламентарните избори в България, както се очакваше, спечели консервативната партия ГЕРБ, предаде Deutsche Welle. Тя обаче не можа да спечели абсолютно мнозинство, което превръща формирането на правителство в трудна задача.
На тези избори общо осем партии успяха да прекрачат четирипроцентовата бариера за влизане в парламента. Това ще утежни допълнително съставянето на кабинет. Очертава се едно разпокъсано Народно събрание.
Според политическите наблюдатели България спешно се нуждае от дейно правителство. Бюджетният дефицит расте, а брутният вътрешен продукт е нисък. Важните реформи изостават. Обезпечаването с газ на някогашната страна от Източния блок почти изцяло зависи от Русия.
Също както при последните избори и този път вотът беше помрачен от доказателства и обвинения за купуване на гласове. По-бедните българи продават гласа си за по 50 лева. Във вота се включиха и десетки хиляди турци с двойно гражданство.

AFP: Пирова победа за коравия политик на България 
В понеделник България се изправя пред по-нататъшна политическа несигурност, след като изборите за третото правителство в рамките на две години излъчиха за победител ГЕРБ- партията на бившия премиер Бойко Борисов, предаде AFP. За бившия бодигард с черен колан по карате обаче това е една пирова победа.
Коравият политик, който подаде оставка като премиер на балканската държава през февруари 2013 г., в крайна сметка не успя да получи абсолютно мнозинство в парламента.
„Искам да управлявам”, заяви 55-годишният Борисов, като в драматичен стил добави, че алтернативата би била "нови избори" и "фалит" за най-бедната страна в Европейския съюз.
Дали той ще успее да скалъпи коалиция, или поне ще си спечели достатъчно подкрепа в 240-местния парламент, е несигурно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар