понеделник, 6 октомври 2014 г.

Пресконференция на БСП oт 5 Октомври 2014

Михаил Миков, председател на Националния съвет на Българската социалистическа партия

Михаил Миков: Най-напред по традиция искам да благодаря на всички български граждани, които участваха в тези избори, защото демокрацията е преди всичко участие. Искам да благодаря на всички, които с гласа си подкрепиха платформата, подкрепиха политиката, която предлагаше „БСП – лява България“ на тези избори. Искам да благодаря на членовете и симпатизантите, на хилядите членове на избирателни комисии, застъпници и други активисти, които участваха в нашата кампания убедени, че политиката, която предлагаме за България е необходима на по-голямата част от българските граждани. Все още не е ясно колко точно политически партии влизат в Народното събрание, но е ясно, че 43-то Народно събрание ще бъде силно фрагментирано. Днес много често се задава въпросът – „Дали БСП ще участва в коалиция?“ Доскоро се задаваше въпросът – „Защо БСП участва във властта?“ Избирателите ни отредиха мястото на опозиция в този парламент. Това повелява ние да бъдем една конструктивна и лоялна опозиция, която ще подкрепя всички национално отговорни и необходими на по-голямата част от българските граждани решения в законодателството. Трябва да видим как ще започнат разговорите по евентуално възможно съставяне на правителство. Отговорността за тези разговори на първо място е на победителя – ГЕРБ и ползвам случая да ги поздравя с победата. Ще участваме в разговори по националните приоритети, но в никакъв случай не може да става въпрос за скрити разговори по отношение на подялба на властта. Прави впечатление на тези избори, че българските граждани отново не дадоха активна подкрепа за политическите платформи, които им бяха представени или за политическите партии и политиците, които кандидатстваха за тяхната любов. Това крие много тежки рискове пред възможностите за излизане от кризата на недоверие в партиите, в политиката, в институциите, в механизмите на представителната демокрация. За нас и с оглед на получения резултат на получения резултат. Най-важна и първостепенна задача остава да бъдем автентичните представители на „лява България“. Благодаря ви.
Атанас Мерджанов: Благодаря ви, г-н Миков. Ще помоля колегите за кратки и бързи въпроси в следния порядък – първи, втори, трети микрофон без да повтаряме представители на една и съща медия. Г-жа Беновска, заповядайте К-2. 
Илиана Беновска, К-2: Благодаря ви, г-н Мерджанов. Радио К-2 Беновска. Г-н Миков, г-н председателю на БСП, госпожи и господа на ръководни длъжности в партията, моля да не търсите някакъв подтекст във въпроса ми да се съсредоточите във фактите – няколкократно молихме вашия екслидер и президент на партията на европейските социалисти Сергей Станишев да отговори в първо лице, единствено число – защо БСП губи толкова пъти от ГЕРБ, в това число и днес? Можете ли вие, г-н председателю Миков, и вашите колеги от ръководството на партията да аргументирате причините или да ги отречете? Благодаря за този въпрос и вторият ми въпрос е – не е ли редно, когато за сега прогнозните резултати изглеждат по следния начин – БСП и ДПС имате съвкупно резултат малко по-малък от този на ГЕРБ да подкрепите политическа партия ГЕРБ в определени национални приоритети с, подчертавам, подписано коалиционно споразумение, което ние гражданското общество и медиите да можем да контролираме, за да няма отново политически криза и нови предсрочни избори? Защото, сега, ми се стори, г-н Миков, оборете ме в думите ми, че вие се опитвате да кажете: да, ние сме ОК да разговаряме с ГЕРБ, но вратата за странично излизане от тези разговори все още е отворена. Националната отговорност принадлежи на трите партии, които са гласували над 68% - 34% за ГЕРБ, БСП и ДПС с почти толкова от 40% гласоподавателната активност. Благодаря ви.
Атанас Мерджанов: Благодаря.
Михаил Миков: Благодаря ви, г-жо Беновска. Вие развихте теза, по която можем до утре сутринта да коментираме. Ще се опитам да бъда по-кратък. Защо БСП загуби от ГЕРБ? БСП е партия, която в годините е губила не само от ГЕРБ и от други политически партии. Била е в тежка ситуация, но е намирала начини и сили да излезе от тези ситуации и отново да печели доверието на гражданите. Има редица причини, които тепърва ще анализираме. Част от тях са обективни, но има една голяма част, които са вътрешно партийни, персонални. Едва ли сега имаме готовност да дадем отговор на този въпрос. Подкрепа с коалиционно споразумение е коалиция. Аз, поне, така го разбирам, а това, че ние ще подкрепяме национални приоритети, смятам, че го заявих в изложението си и не можем да говорим за нова политическа криза. Кризата е същата. Кризата върви в България от времето, в което институциите бяха тотално бламирани, когато неуважението към институциите, към политическия опонент, към политиката като такава, към представителната демокрация, се превърна в атрактивен начин на политическо поведение. Сега всички събираме плодовете от посятото. Пак заявявам – ние няма да имаме такъв тип поведение, защото смятаме, че представителната и парламентарната демокрация няма алтернатива. Благодарява.
Илиана Беновска, К-2: Исках една реплика, господин Миков, секундичка само – не чух…
Атанас Мерджанов: Госпожо Беновска, искам да помоля за кратки и точни въпроси. Интересът към пресконференцията е голям. Моля ви…
Илиана Беновска, К-2: Не чух отговор на въпроса в първо лице…
Атанас Мерджанов: Моля ви… Втори микрофон, „24 часа“, заповядайте.
Лиляна Клисурова, „24 часа“: Лиляна Клисурова, „24 часа“, господин Миков, вие сте лидер от много кратко, но тук при този резултат на БСП неминуемо стои въпроса и за отговорността. Какви промени да очакваме? Казахте, че част от причините за загубата са и вътре в партията. Какви промени да очакваме от вас оттук насетне в партията? И вторият ми въпрос е: какви ще бъдат отношенията с АБВ оттук нататък? Благодаря.
Атанас Мерджанов: Благодаря ви.
Михаил Миков: Благодаря ви, госпожо Клисурова. Едва ли мога тази вечер и колегите – не сме обсъждали необходимите промени, но всички, членовете на Изпълнителното бюро, на Националния съвет, областните, общинските съвети са със съзнание за необходими промени. Тази вечер нито тук е мястото, нито сега е времето те да бъдат подробно коментирани. Що се отнася за отношенията ни с АБВ – възможни са два варианта. Ако АБВ бъде парламентарно представена партия, то тогава това ще се определя, включително и от нейното място в парламента. Ако не бъде парламентарно представена партия, тогава ще обсъдим допълнително възможни отношения. Благодаря.
Атанас Мерджанов: Благодаря. Трети микрофон, Десислава Ризова, БТВ, заповядайте.
Десислава Ризова, БТВ: Добър вечер, колеги, Десислава Ризова, БТВ. Господин Миков, бих искала да ви попитам – след като дойдат гласовете от чужбина, възможно ли е при тази малка разлика между втория и третия вие да станете трета политическа сила, вместо втора. И ако ми позволите – на последните избори имахте около 17%, сега имате около 15, това тенденция ли е и имате ли възможности, способности вие като ръководство на БСП да я спрете? Благодаря.
Михаил Миков: Благодаря ви и аз, госпожо Ризова. Не случайно направих уговорка в началото – ние приемаме резултатът такъв, какъвто е и това дали ще бъдем втори или трети ще зависи от гласовете и от окончателното преброяване, но това няма по съществен начин да промени доверието, което получихме от българските избиратели – коректно, почтено, те гласуваха така за нас. Токова доверие ние дадоха в 43-то Народно събрание. Що се отнася до процентите – смятам, че това не е тенденция, но това е оценка, включително оценка за участието ни в предишния мандат, за отношенията ни с нашия партньор в предишния мандат, за онези публични сигнали, които ние сме дали към българското общество, към българските граждани и с които във висока степен сме изгубили доверие от предишните предсрочни парламентарни избори през 2013 година. Благодаря ви.
Атанас Мерджанов: Благодаря. Първи микрофон, Биляна Веселинова, „Стандарт“.
Биляна Веселинова, „Стандарт“: Вестник „Стандарт“, добър вечер, господин Миков, добър вечер, уважаеми дами и господа. Господин Миков, към вас имам въпрос. Преди няколко дни в интервю за „Стандарт“ говорителят на Националния съвет на БСП Атанас Мерджанов каза, че в БСП знаете много добре каква е цената на коалициите. Каква цена е готова да плати сега БСП, за да е в управляващата коалиция и в 43-ия парламент? И ако позволите – имате 12 червени линии, очертани в предизборната програма, казвате, че те са гарант да запазите доверието към вашите избиратели, но кои от тях бихте прекрачили, образно казано, за да бъде в управлението, например – като прогресивното подоходно облагане? Благодаря.
Атанас Мерджанов: Благодаря.
Михаил Миков: Благодаря, госпожо Веселинова. Много пъти сме плащали цена и на тези избори също плащаме цена, но няма цена заради участието във властта да измениш на тези, които са те подкрепили с гласа си. Няма такава цена. Що се отнася до 12-те линии – много ще се радваме да подкрепяме политики, в които присъстват основни въпроси от нашата предизборна платформа. Смятаме, че част от тях са и общоприемливи, но също така са и национално необходими, освен че ги предлагаме ние като левица и зад тях застанаха около половин милион български граждани.
Атанас Мерджанов: Благодаря ви. Втори микрофон, БТА.
Теодора Цанева: Теодора Цанева, БТА. Да разбираме ли, че при никакви обстоятелства няма да преосмислите позицията си да сте в опозиция? Имаше призив от Бойко Борисов да преспите с резултатите и да не се прибързва с решенията. И другият ми въпрос е: как ще се отразят едни нови избори на държавата? За такива вече се заговори още по време на предизборната кампания. Благодаря.
Михаил Миков: Как ще се отразят нови избори – ами, не мисля, че ще се отразят добре, особено ако след тях следват други нови и нови избори. Проблемът не е в изборите. Проблемът е в отношението към представителната демокрация и упражняването на властта и ние изпитваме цената на упражняването на властта с този резултат. А що се отнася до преспиването, до разговорите – нека всички да преспиват, всички да гледат резултатите. Има един основен резултат – че трудно се постига стабилност, когато не се отстъпва. И това се отнася и за големите, и за малките, и днешната парламентарна конфигурация, както се очертава – правя пак тази уговорка – го доказва по категоричен начин. Разбира се, резултатите ще бъдат анализирани и в различни партийни формати. Позициите в парламента ни ще бъдат, както и досега, обсъждани в тези партийни формати. Но обективният резултат от изборите е такъв, че на този етап ние заявяваме тази позиция. 
Атанас Мерджанов: Благодаря ви, трети микрофон – Нова телевизия е наред. 
Репортер, Нова телевизия: Ако се опитаме да смятаме на предишните парламентарни избори и на тези – партията ви пада с 10 пункта, или коалицията. Мислите ли, че на едни следващи избори ще правим сметки дали ще прескочите прага за влизане в парламента? И дали ако някой на последните примерно седем-осем загуби се беше изправил да каже „Аз съм виновен и си отивам“, нещата можеха днес да изглеждат различно? Благодаря ви.
Атанас Мерджанов: Благодаря ви за загрижеността.
Михаил Миков: И аз на свой ред ми позволете да благодаря за това. На предишните парламентарни избори имаме 950 хиляди гласа, на тези – около 480 хиляди се очертават, пак казвам, по предварителното преброяване, плюс-минус 5, 6, 7, 10 хиляди. Отговорът ви на другия въпрос не бих могъл да го дам аз. При всички случаи, има редица неща, които в БСП, в Коалиция „БСП – лява България“, защото аз наистина смятам, че коалицията има същинско съдържание, то трябва да бъде уплътнено и отговорността и на БСП, и на коалиционните партньори трябва да бъде издигана на ново равнище, за да получаваме доверие, както с работата в Народното събрание, така и най-вече работата с хората. Що се отнася до резултатите, те са такива, каквито са. 
Атанас Мерджанов: Първи микрофон, вестник „Телеграф“.
Радослав Киров, в. „Телеграф“: Г-н Миков, вече казахте, че избирателят ви е отредил ролята на опозиция. Но все пак, има ли важни за държавата въпроси, с цената на които, за да бъдат постигнати, бихте подкрепили кабинет с мандат на ГЕРБ. И вторият ми въпрос е: как стои въпросът с вашата оставка начело на БСП?
Михаил Миков: Благодаря ви. Този въпрос се забави тази вечер. Дали бихме подкрепили кабинет на ГЕРБ – първо, нямаме такава покана. Но второ – мисля, че в началото доста ясно заявих позицията – разбирането за Народното събрание и за мнозинствата в него като всенародна отговорност, като всенародна политика, приключи преди около 25 години. Сега има политическа отговорност и ясни политики и трябва все повече да се връщаме на тази плоскост, защото част от /…/ на недоверието в политиката днес е, че политическите платформи, политическите позиции все по-често се изместват или от лични симпатии, или от някакви други причини – не дай Боже от задкулисни договорености, които са голям проблем на функционирането на демокрацията в България. 
Атанас Мерджанов: Благодаря ви. Втори микрофон, в. „Монитор“.
Мария Папазова, в. „Монитор“: Г-н Миков, опасявате ли се, че резултатът на БСП на тези избори ще засили тези междуличностни конфликти вътре в партията, за които вече говорихте? И вторият ми въпрос е: смятате ли, че тези избори легитимираха АБВ като алтернатива на БСП? 
Михаил Миков: И в рамките на предизборната кампания съм имал повод, и колегите ми, да заявим, че заявяването на алтернатива не е достатъчно. Политиката, законодателната дейност, отстояването на интересите на гражданите – това е доказателството кой на кого е алтернатива. Ние смятаме, че „БСП-лява България“ е автентичният представител на /…/ хора в България. Ще комуникираме не само с АБВ и други партии, които определят себе си като леви, но изпитанието, за всяко от тях, е ежедневното доказване и защитаване на интересите. Разсърдих ли ги тези хора, които си тръгнаха? Добре, само да ги изчакаме, ап о отношение на междуличностните конфликти – вижте, БСП е демократична партия. Има своите органи, има отношенията между лидери на мнения, между представители на различни групи в партията и най-нормалното е понякога да има по-висок тон и отношения, които не винаги се вписват в разбирането за ръководната роля на председателя, на лидера или там както искате го наречете. Това никак не ме смущава. Аз дълги години съм бил в такива отношения и партията е доказвала, че когато нещата се поставят на принципна основа, дори между междуличностните конфликти могат да бъдат преодолявани и партията да върви напред. Все пак, това е част от вътрешнопартийния живот в демократичните формации. В нашата партия тя е постоянно наблюдавана и много често такива отношение се преекспонират като опит за индикиране на дълбоки, крайни противоречия, които едва ли не, едничката цел е да бъде отслабена БСП. Благодаря. 
Атанас Мерджанов: Благодаря ви. Трети микрофон – БНР, доколкото забелязвам. 
Лили Царева, БНР: Лили Царева – програма „Хоризонт“. Г-н Миков, променихте името на коалицията си, за да бъде ясно изписано и визирано БСП, за да не сбъркат избирателите. След тези резултати днес, съжалявахте ли, че управлявахте предишния мандат през тази година, а не оставихте други да се променят? 
Михаил Миков: Връзката с името на коалицията с това, че сме /…/ предишния мандат, бихте ли, или да ви отговоря – два въпроса ли да ги разбирам? 
Лили Царева, БНР: Може и така. 
Михаил Миков: Два въпроса. Значи, единият е, че променихме – да, защото имаше и настроения в партията и разбиране, че БСП носи основната тежест и отговорност. Не смятам това за грешка, смятам, че тепърва има потенциал за уплътняването на „БСП-лява България“ като автентичната широка коалиция, в която участват социалдемократи, социалисти, комунисти, еколози. Що се отнася за това съжаляваме ли? Вижте, политиката не е нещо, в което човек трябва да изпитва съжаление. Както се пее във френския шансон – не съжалявам за нищо. Опитът, включително, и тежкият, горчивият опит е много по-ценен, ако от него могат да се вземат поуки за бъдещето. Смятам, че моите другари така смятат. 
Атанас Мерджанов: Благодаря ви, г-н Миков. Заповядайте на първи микрофон.
Пламена Тодорова, „Клуб Z“: Добър вечер Пламена Тодорова, „Клуб Z“. Г-н Миков, тъй като казахте, че коалицията има своето съдържание, а партиите в нея своята отговорност – смятате ли да разширявате или стеснявате и в каква посока? вторият ми въпрос, ако позволите – мислите ли, че нещо в поведението или в действията на бившия лидер г-н Сергей Станишев доведе до някаква степен до този резултат, сега? 
Михаил Миков: Благодаря. Дори и да мисля няма да го споделя. Що се отнася до разширяването на коалицията – тепърва трябва да уплътним нашите взаимоотношения. Трябва да си повярваме и да се ангажираме повече в отстояването на лява политика, за да ни повярват и хората. Сега, при този изборен резултат има ли мераклии да влизат в коалицията, не знам, ако знаете някой? Но вижте, лявото представителство в България е изключително голямо предизвикателство – не само за мен, за коалиционните ни партньорите, за другарите пред вас и тези, които са актива на БСП. Смятам, че то е едно огромно предизвикателство за България и ние ще отстояваме тази политика. Така че „БСП-лява България“ да печели доверието на тези хора да ги представлява.
Атанас Мерджанов: Благодаря.
Петър Петров, в. „Банкер“: Петър Петров, в. „Банкер“. Очевидно е, че има някаква паралелна реалност в БСП, щом смятате, че сте „автентичната левица“. Очевидно е, че няма да се промените. Г-н Миков, ще инициирате ли конгрес и ще поемете ли лична отговорност за загубата на изборите? И грешка ли беше според вас, че изключихте Георги Първанов от партията? Благодаря.
Михаил Миков: Благодаря ви, г-н Петров, както за квалификациите в началната част на вашето изказване, така и по отношение на въпроса. Аз няма как да избягам от своята отговорност на председател на Националния съвет, в никакъв случай. Така че не само ще поема вина, аз нося цялата отговорност. Разбира се, и другарите, с които сме отпред, и Изпълнителното бюро, и Националният съвет. Така че този въпрос е доста реторичен. Аз я нося тази отговорност, въпросът дали ще я поема не стои. 
Атанас Мерджанов: Благодаря. Трети микрофон, Дарик радио.
Деа Манолова: Деа Манолова, Дарик радио. По-рано вечерта посочихте като една от причините за лошия резултат на БСП тежкото управление, от което излизате. В същото време доскорошният ви партньор ДПС бележи ръст. Как си го обяснявате и чувствате ли се изиграни от ДПС да поемате негативите от кабинета „Орешарски“? Благодаря.
Михаил Миков: Чувствата, сантиментите и съжаленията, както казах преди малко – в политиката /…/ такива емоционални категории. Ние участвахме отговорно в едно изключително тежко заради парламентарната конфигурация и резултатите от предсрочните избори 2013 година управление, с ясното съзнание, че отсъствието на парламентарно мнозинство е изключително тежка отговорност. В същото време участвахме, за да можем да постигнем онези неща, които смятаме, че са лява политика – по отношение на възрастните хора, по отношение на майките с деца, по отношение на младите хора, по отношение на работещите, минималните заплати и всичко това. Така че отговорността ние я носим. Управлението беше тежко, продължаваме напред. И отговорността са резултатите тази вечер. 
Таня Иванова, ТВ7: Таня Иванова, ТВ7. Г-н Миков, ще останете в опозиция и не бихте застанали с ГЕРБ в коалиция, защото не може избирателите ви да го приемат това нещо, или заради лични политически убеждения? И бихте ли се извинили на твърдия електорат на БСП за този резултат?
Михаил Миков: Този въпрос с извиненията – резултатът е такъв, какъвто е. На мекия, на твърдия електорат за какво да се извиняваме – че сме получили доверие с такава тежест, която отрежда политическото ни място в 43-то Народно събрание? Може ли да повторите другата част от въпроса?
Таня Иванова, ТВ7: Защо оставате в опозиция, а не бихте застанали в коалиция евентуално с ГЕРБ – заради личните политически убеждения, или заради това, че не бихте обяснили на симпатизантите на БСП подобна крачка? Както примерно в Германия.
Михаил Миков: С тази Германия тук от десетина-петнайсет дена само Германия, та Германия. И в други страни има ляво-десни коалиции на принципна основа. Но искам да ви кажа първо – този въпрос не знам защо толкова упорито се задава към нас. Ние сме политическа партия, която не е спечелила изборите, няма да получим мандат. Той трябва да се зададе на партията, която получава мандат. Второ – всеки разговор в нашата партия, включително и по най-остри, деликатни и прочее въпроси, минава през нейните органи, минава през дискусия там. И трето – опитът ни от управление в такъв тип парламентарни съюзи – хайде да избягаме малко от тази думичка, не за друго, в нея има буквата „л“ – парламентарни съюзи винаги трябва да се обуславя от усещането на гражданите за твоята политическа последователност и за тежестта, която ти можеш да имаш в нея. Пак казвам, ние ще подкрепяме решения, които са национално отговорни, независимо откъде идват, включително и на партия ГЕРБ. 
Атанас Мерджанов: Благодаря ви, г-н Миков. Само ще помоля под различна форма да не се задават едни и същи въпроси, по същество. Втори микрофон, в. „Преса“. 
Мария Филева, в. „Преса“: Мария Филева, в. „Преса“. Г-н Миков, ще има ли наказания за слабия резултат и раздели в партията? И каква е ролята на ДПС за вашия резултат? И още един, трети въпрос, ако позволите – колко живот давате на този пъстър парламент? Ще изкара ли целия мандат?
Атанас Мерджанов: Този последният въпрос беше нов, г-жо Филева. Другите вече бяха задавани. Благодаря ви.
Михаил Миков: Те задават различни въпроси под различна форма, ние даваме едни и същи отговори под различна форма. Ролята на ДПС за нашия резултат – вижте, за нашия резултат носим отговорност ние. Анализът за другите фактори – политически, обективни, субективни – ще си го направим. Интересното е, че ни се повтаря „след управление, съвместно“, но това са изводи, които смятам, че сме си направили и ще имаме и време да направим и по-подробни. Други въпроси?
Мария Филева, в. „Преса“: Ще има ли наказания за тези резултати и раздели и колко живот давате на този пъстър парламент? Ще успее ли цели четиригодишен мандат да изкара?
Михаил Миков: А, колко – много важен въпрос. Зависи. При тази тежка фрагментация, сериозна фрагментация на представителството, зависи как ще се формира, как ще се учреди Народното събрание, кой каква политическа позиция ще избере в него. Зависи доколко правителството, което дай Боже да се излъчи, ще уважава Народното събрание, ще спазва Конституцията и правилата на парламентарната демокрация, за да можем да реставрираме доверието в институцията „Народно събрание“. Ние, независимо от броя мандати, ще бъдем много сериозен съюзник в това отношение – ако разбира се има такова разбиране. Ако ще се разглежда политическата конфигурация като подкрепа за действия, които се вземат някъде извън публичната сцена, парламентът няма да има дълъг живот. Всичко това при условие, че се състави правителство, нали? 
Христина Добрева, „Всеки ден“: Христина Добрева, „Всеки ден“. Г-н Миков, макар и отскоро лидер, готов ли сте вие да направите разбора на коалицията, за която толкова много говорите, и да видите най-накрая коя партия в нея какъв принос е дала за БСП? В този смисъл говорите и за уплътняването й. Склонни ли сте на разговори с АБВ за нейното уплътняване? И вторият ми въпрос, ако позволите…
Михаил Миков: Можете ли да повторите тази част от въпроса?
Христина Добрева, „Всеки ден“: Дал сте готови на преговори с АБВ за уплътняване на лявата коалиция, т.е. включването на АБВ в нея в някакъв момент? И вторият ми въпрос е: дали не им омръзна на част от вашите избиратели да виждат едни и същи лица в последните 25 години и това да е част от причините за провала? Благодаря.
Михаил Миков: Благодаря. Участието в коалицията е доброволен и взаимен акт. Аз не съм чул досега АБВ да са поискали да участват в „БСП – лява България“. Ако някой от вас е чул, да каже – ще го обсъдим сериозни, отговорно. Второ – АБВ трябва ясно да заявят левия си характер, да изчистят образа си като носители на ляво представителство. Трябва да се доказват, включително и в Народното събрание, ако влязат, или ако не влязат, като такива. Засега те са структура, формирование, в което даже те се определят като „лявоцентристка формация“. Не личи много лявото. Що се отнася до въпроса за коалицията – мисля, че достатъчно отговорни са всички в коалицията, за да си проведем сериозния разговор, на взаимодействие, на уплътняване на коалицията. Разбор – нито съм треньор… тази спортна терминология или военна терминология не е подходяща за политиката.
Атанас Мерджанов: Благодаря ви. Заповядайте на първи микрофон. Само искам да предупредя, че това е предпоследният кръг въпроси. Заповядайте. 
Репортер, агенция „Блиц“: Агенция „Блиц“. Въпросът ми е свързан отново с АБВ. Съжалявам, но това е партия, която въпреки че, казвате, не се е заявила като лява, произлиза от БСП и постигна доста сериозен успех на тези избори. Също така Татяна Дончева регистрира успех, минавайки психологическата граница от 1%. Въпросът ми е: разпада ли се БСП и дали вие, като председател, можете да направите нещо да предотвратите появата на трета формация? 
Михаил Миков: БСП не се разпада. Аз смятам, че „БСП – лява България“ – и продължавам да го повтарям, и ще продължа да го повтарям – има сериозната амбиция да бъде автентичният представител на левите хора в България. На тези избори очевидно не сме успели да ги убедим. А дали БСП се разпада – вижте, никой не бива да разглежда никоя партия като някакъв монолитен къс бетон. Вие знаете, че в голямата история, която сме наследили, има различни периоди – периоди, в които са се отделяли и събирали широки и тесни социалисти, но самата политическа платформа на левицата в България е надживяла много други партии, които са били представителство заради властта, а не заради интересите на гражданите. Така че нямам притеснение за разпадане на БСП. Наистина, много дейци са излезли от БСП. Те са отишли не само в ляво, в център – има и такива в десницата, но това е богатството на политическия плурализъм. Виждате колко „л“-та има в тези думи.
Атанас Мерджанов: Благодаря ви. Втори микрофон, в. „Дневник“. 
Биляна Рилска, „Дневник“: Биляна Рилска, „Дневник“. Г-н Миков, обвързахте продължителността на следващия парламент с това дали ще се формира правителство. Откъде идват съмненията ви? И ако участвахте само като БСП, дали можеше да се говори за по-добър резултат на лявото, ако не бяхте в коалиция?
Михаил Миков: На втория въпрос – аз лично смятам, че не. Някой може да смята, че би бил по-добър резултатът, аз лично смятам, че не. Нямам съмнения. Обстановката е много трудна и тя идва и от един друг проблем. Проблемът е, че често поставянето на етикет на една партия не може изцяло да разкрие същинската й политика, която предлага на гражданите. Вижте при тази фрагментация какво се получава – засили се националистическият вот. Има вече поне три формации, които участваха в изборите и постигнаха такъв резултат. Мисля, че това е много сериозен индикатор и белег върху европейското лице на България, върху който всички трябва да се замислят, защото когато популизмът и националпопулизмът – посееш тук един квадратен метър - в условия на социално-икономическа криза има качеството на много бързо възпроизводство и зараза. И всеки, който участва в стимулирането, в посяването на това, днес, гледайки фрагментацията на парламента и политическото представителство на тези партии, които определят себе си като националистически, трябва да си даде сметка. Разбира се, стимулирането на този процес е част от онова голямо етническо, напоследък забелязвам - и езиково, от предизборната кампания на ДПС, което може да има един ефект за правата на тези, които говорят различен майчин език от българския. Но има и обратен ефект за онези, които страдат от разбирането, че това е неприемливо. Това е прочитът на резултатите към този момент и мисля, че никой не бива да си затваря очите пред това. 
Атанас Мерджанов: Благодаря ви. Трети микрофон, в. „Труд“. 
Здравка Андонова, в. „Труд“: Здравка Андонова, в. „Труд“. В края на изборния ден Бойко Борисов каза: „Аз съм готов да си заложа главата, заедно с другите, да изкараме България от кризата“. Г-н Миков, има ли проблеми в държавата, които биха предизвикали подобна готовност от вас? И другият ми въпрос е дали ще санкционирате социалисти за това, че провеждаха кампания за преференциален вот?
Михаил Миков: Това за главата - и ние сме готови да си залагаме главите за излизане от кризата. Въпросът е от това да произтичат конкретни стъпки, конкретни действия, успокояване на обстановката, създаване на нормално функциониращ парламент, върховенство на парламента, върховенство на закона, реформи, които са необходими, за които се иска подкрепа, невинаги приятни. Конкретно – първо, второ, трето, четвърто, пето, разговори, разговори, разговори, разговори, подкрепа. А иначе за санкциите – нека да анализираме конкретно поведение. Не навсякъде преференциите бяха разбирани като възможност за подобряване резултата на партията и на коалицията. Увлякоха се някои другари да смятат, че ще ми бъде интересно да видим резултатите и от преференциалното гласуване. Увлякоха се някои другари, изгуби се акцентът на кампанията на някои места. Това вътрешно тях ги преумори, натовари, страдаха, боледуваха, състезаваха се помежду си, изпуснаха главната цел на кампанията. Това нещо забелязах тук-таме, но чак за санкции… Аз самият гласувах преференциално.
Атанас Мерджанов: Благодаря ви, г-н Миков. До момента сме отговорили на въпросите на 17 медии. Последен кръг. Първи микрофон, Канал 1.
Вера Александрова, БНТ: Вера Александрова, БНТ. Г-н Миков, казахте, че БСП е автентичен представител на „лява България“, но изборите днес показаха, че лявото пространство е много раздробено. БСП ще предприеме ли някакви стъпки за укрепване на лявото пространство? И ще си позволя отново да ви попитам за АБВ – партньор или конкурент ще бъде АБВ в бъдещия парламент на БСП?
Михаил Миков: Благодаря. Повторението е майка на знанието. У нас всичко е раздробено. На първо място е раздробен авторитетът на институциите. Самата фрагментация показа, че всичко е раздробено. Въпросът е раздробяването да става заради политически различия, а не заради личностни настроения, претенции, отношения. Защото хората, колкото и да не гледат политическите платформи, в един момент си задават въпроса: „Добре бе, ако и тези, и тези, и тези претендират, че са леви, каква е разликата, освен във фамилните им имена?“ Мисля, че това е големият въпрос. И колкото и сега да минава така, на фона на популярността, на пиара, на медиите, на приятелските, другарски симпатии – така да се правят партиите, все повече хората ще осъзнаят, че политиката е нещо, което трябва да отговаря на техните интереси: тези са леви, тези са десни, тези са центристи. Поизгубили сме компаса в последните десетина-петнайсет години, но мисля, че социално-икономическата обстановка и перспективите пред страната и живота на хората все повече ще наместват компаса. 
Янаки Стоилов: Тъй като този въпрос няколко пъти се задава - като че ли ни пращате да търсим отговора извън се беси. Не забелязвате ли, защото мисля, че ние го разбираме, че в момента е накърнено, отслабено е доверието в БСП и нашата задача е сега да търсим как да върнем това доверие, а не да намаляваме доверието към себе си и да търсим в някой друг доверие, което не ни достига. Това е големият въпрос. Мисля, че нашите избиратели и ние самите го разбираме. Не ни пращайте на други адреси.
Атанас Мерджанов: Благодаря ви, г-н Стоилов. Заповядайте на втори микрофон.
Цветелина Цековска, Агенция „Фокус“: Агенция „Фокус“, Цветелина Цековска. Г-н Миков, отчитате ли като неуспех последната година в управлението за БСП и смятате ли, че това е причина за откровено слабия резултат на тези избори?
Михаил Миков: БСП излезе с тежки поражения от това управление. В същото време може би хората са го забравили – политиката на социално размразяване беше факт от нашето участие в управлението. Политиката на увеличаване на минималните доходи, политика, насочена към възрастните, към младите – казах го преди малко. Това не е въпрос, който смятам за неуспех. Вторият и третия въпрос е, че примерно възрастните хора, пенсионерите гласуват по симпатия. Точно толкова, колкото гласуват за тези, които водят политика към тях по отношение на доходите, ако щете и като уважение към техния статус - по същия начин си гласуват и вдясно. Така че може да сме загубили от това управление, но не смятам, че политиката, която беше провеждана в редица сфери – да не ви ги изброявам, цял месец ги изброявахме пред гражданите – балансирането развитие на регионите, друг курс към бизнеса – „държава-бизнес“, връщане на ДДС, спокойствие – това не са неуспехи, така че… Резултатът е неуспешен обаче от изборите.
Атанас Мерджанов: Благодаря ви, заповядайте на трети микрофон.
Георги Ангелов, „Труд“: Георги Ангелов, вестник „Труд“, като втора…
Атанас Мерджанов: Моля ви се, моля, вестник „Труд“ вече зададе въпрос, „Медияпул“ ще помоля на първи микрофон. Това е последен въпрос.
Полина Паунова, „Медияпул“: Благодаря, господин Миков, казахте, цитирам ви точно, „задкулисните договорености са големият проблем в българската политика“. В какви задкулисни договорености влезе БСП, че да получите този процент подкрепа? И допускате ли вариант да получите мандат, тъй като в предния парламента вие също бяхте втора политическа сила, тогава обаче бяхте уверени, че втората политическа сила може да управлява, защо сега не сте уверени?
Михаил Миков: Защото съм учил аритметика. Защото съм учил аритметика. Виждате, че и победителят в изборите не е особено щастлив от резултата си. Казах: „усещането за задкулисни договорености“ – това е голям проблем и той тръгва и от политиката в Народното събрание, в общините, съдебната власт. Възниква въпросът за онова усещане за крайно, така, непублично функциониране на институциите. Апропо затова настоявах толкова и за тази стенограма да се разсекрети от разговорите при президента, защото натрупването на такива тайни неща – все по-малко хора ще излизат на изборите. Това е големият проблем и мисля, че всички политически партии ще го разберат постепенно.
Атанас Мерджанов: Благодарим на всички за участието. Благодарим за търпението на българските телевизионни зрители и радио слушатели. Благодаря ви, приятна вечер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар