неделя, 28 юни 2015 г.

На пленума на БСП Миков критикува всички действия на управляващите

С критики към действията на правителството във всички сектори и кратък филм за преизбирането на Сергей Станишев за председател на Партията на европейските социалисти започна днешният Национален съвет на БСП.

В началото на пленума лидерът на социалистите Михаил Миков заяви, че БСП продължава да се налага като последователна опозиция и отчете увеличаване на законодателните инициативи с лява насоченост. Той обаче се обърна и с критика към съпартийците си за това, че отделни неразбирателства вътре в партията по думите му са станали повод за дълги препирни в публичното пространство. Той изтъкна, че според социологически проучвания БСП запазвала позициите си сред избирателите, докато ГЕРБ губели своите.

"Приказките на управляващите за реформи все по-малко убеждават след 8 месеца безплодни усилия в отделните сектори. Продължава курсът на правителството към мними, широко рекламирани в медиите реформи, в същото време прокарване на крайна дясна политика", заяви председателят на БСП. Според него се наблюдава хаотичност в действията и нестабилност на коалицията.

В коментар на темата за разполагането на американска военна техника у нас Миков заяви, че хората са били излъгани. По думите му е имало много изявленията, че няма да има дислоциране и че нищо не е договорено, но днес е очевидно, че българските граждани са излъгани. "Многократно се твърдеше, че заемът от 16 млрд. няма да се ползва за въоръжаване. Вече се чуват гласове за залагане на сериозни бюджети за закупуване на военна техника", каза още лидерът на БСП, цитиран от пресцентъра на партията. Той прочете проект на декларация, която да бъде обсъдена и приета от Народното събрание във  връзка с това.

"БСП е категорично против разполагането на тежка бойна техника в България. България сама трябва да определя източника на заплахите и необходимото ниво на защита. За България и българите Русия не е военна заплаха", се казва в нея и се посочва, че опасността за мира и сигурността идва от средите на насилствения екстремизъм и "Ислямска държава".

По отношение на ситуацията в енергетиката Миков отбеляза, че сагата с цената на тока дава най-ясен израз на непроменения характер на управлението. "Не беше направено кой знае какво за свиване на дефицита, а сега единственото решение се залага в увеличаване цените на електроенергията", заяви лидерът на социалистите и призова за развиване на проекта за АЕЦ "Белене".

Той критикува и действията на управляващите в областта на здравеопазването. "Беше приет законопроект, който механично изолира големи групи хора от здравеопазване, дори да са били коректни със здравните вноски", изтъкна Миков. За предлаганите промени в конституцията заяви, че те целят да се засили влиянието на управляващата коалиция в съдебната власт. Председателят на БСП засегна и темата за референдума, като посочи, че провеждането му заедно с местните избори ще създаде изключителни затруднения в изборния процес.

Във вътрешнопартиен план Миков отчете, че броят на партийните членове с електронни членски карти се е увеличил три пъти.

В дневния ред на днешното заседание е заложено приемането на предизборната платформа на БСП за местните избори.

От Дневник, 28/06/2015

Няма коментари:

Публикуване на коментар