вторник, 9 юни 2015 г.

Бойко показа, че ще кара дълго влака

Повече хляб вместо зрелища и кабинет с много жокери, обеща премиерът

"Аз работя по 22 часа на ден. Още три години с това темпо и няма да ми се гледа работа", намигна вчера Бойко Борисов от екрана на Нова тв на ранобудната публика. Тази реплика би могла да предизвика взрив на надежда сред десетките претенденти да яхнат властта, но, разбира се, премиерът се шегуваше. Вчера за едночасовото интервю лидерът на ГЕРБ даде да се разбере, че не само смята да държи юздите на властта цял мандат, но и знае как.

Първата сплетня, свалена от дневен ред, бе за намерението му да смени местоработата си на "Дондуков" 1 с отсрещната сграда - Президентството. От месеци различни пропагандни централи се опитват да внушат тази идея, чиято цел вероятно е да предизвика търкания с Росен Плевнелиев и шум по върховете на властта. Запознатите с политическата му биография отдавна са наясно, че Борисов предпочита да кара влака, вместо да се вози във вагон-ресторанта.

След като задраска хипотезата за преселване на "Дондуков" 2, Борисов ясно и категорично очерта тактическите линии и стратегическите рамки на бъдещата си политика. В която водещ е принципът "Нула проблеми с никого".
Борисов първо обясни, че кабинетът е непоклатим, като си отвори нова опция в парламентарното поле. Думите му, че ДПС ще станат приемлив партньор, ако се разделят с депутата Делян Пеевски, имат по-дългосрочен прицел. Управляващата четворна коалиция стои стабилно, но все пак правят впечатления спорадичните кьорфишеци, изстрелвани от Патриотичния фронт и АБВ, придружени с ултиматуми за напускане на парламентарното мнозинство. Борисов е наясно, че рано или късно този момент може да настъпи и той трябва да изпреварващо да осигури съюзник за следваща коалиция. Изявлението му е сигнал за коалиционните партньори да не преиграват с мелодраматичните сцени. Опърничавите реформатори са впрегнати да орат каменистите ниви на реформите в съдебната, образователната и здравната системи. След като изорат, ще трябва да засеят, да поливат и да се грижат за реколтата. Същевременно премиерът обяви, че реформите не са на този или онзи министър, а на целия кабинет и няма място за интригантстване и измиване на ръцете един с друг.

Това, че БСП и нейният лидер бяха споменати само с ирония бе логично. На умряло куче, дори и червено, нож не се вади.
Нещо повеме, опозицията бе приласкана с жестове като приемането на предложението на Мая Манолова за отмяна на масовите регистрации на избиратели на един адрес и привличането на Михаил Миков за общи действия по КТБ и Македония.
По дежурния въпрос за корупцията Борисов излезе с ясна концепция. А тя е, че за хората хлябът е по-важен от зрелищата. Вместо румънския сценарий за арести, съдилища и тормоз на падналите от власт, Борисов предпочита да громи контрабандата и така да да пълни хазната.

Нещо съвсем различно от първия му мандат, когато премиерът играеше Бойко Отмъстителя, а неговият таран Цветанов се беше вживял в ролята на инспектор Катани от "Октопод".

"Искам да уверя контрабандистите, че не е временно, много ни се услади, защото влизат милиарди", натърти Борисов, за да няма съмнения, че екшънът по митници и фабрики за цигари и алкохол е само епизод.
От думите на премиера бизнесът разбра още, че ниските данъци са непоклатими, а инфраструктурата остава приоритет.
Ясен е и курсът към разгръщане на социалната политика за разлика от епохата на "Дянковите пости".
След като показа на какво набляга като държавник, Борисов обърна поглед и към собствената си партия.
Той поясни кои ще са кандидатите на ГЕРБ в ключовите градове Пловдив и Варна - досегашните кметове Иван Тотев и Иван Портних. Уточнението беше важно, тъй като сред герберите там бяха на път да избухнат компроматни войни заради неяснотата. За разлика от останалите партии, ГЕРБ вече води кампания на пълни обороти и зам.-председателят Цветанов обикаля и издига номинации в селищата, където нямат свой кмет.

Докато беше в ефир днес, Борисов демонстрира приповдигнато настроение, което и най-хапливите въпроси не развалиха.
Може би защото премиерът е убеден, че държи силните карти преди местния вот.

Управлението е стабилно, а страната е превърната в гигантска строителна площадка с хоризонт стотици обекти (сред които и две магистрали) да бъдат открити тъкмо преди изборите наесен. Хазната е вързала двата края - досега 2 млрд. лв. в повече са приходите заради намалената контрабанда. Налице е и 16-милиарден заем, а Еврокомисията пусна спрените фондове.
На този фон е възможно Борисов да хвърли кърпата само заради липса на съперници и отегчение, отколкото от умора. Самият той обаче обича да повтаря: "Луд умора нема!". А и като свой най-голям недостатък посочи, че е прекалено амбициозен. А предимство - на никога не завижда. Да му мислят завистниците! 


08.06.15 20:10 | от Руслан Йорданов

Няма коментари:

Публикуване на коментар