понеделник, 29 юни 2015 г.

Юнкер за Гърция: Чувствам се разочарован и предаден (хронология)

От Дневник

В 13:45 часа започна пресконференцията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел. В рамките на около половин час той коментира драматичните събития около Гърция, която е изправена пред фалит.

Заради провалените преговори между властите в Атина и кредиторите им и заради насрочения референдум на 5 юли гръцкото правителство наложи контрол на капиталите, за да предотврати фалит.

Юнкер заяви, че се чувства разочарован и предаден, след като гръцките власти неочаквано са напуснали масата за преговори в петък още преди да се е стигнало до споразумение. Той подчерта, че е абсолютно право в една демокрация да се проведе референдум, и призова в неделя гърците да гласуват с "да". По думите му така те ще покажат, че подкрепят Европа.

Председателят на ЕК същевременно призова гръцкото правителство да обясни на гражданите си залога на този референдум, както и цялата истина около преговорния процес. Той отбеляза, че в обсъждания пакет няма съкращения нито на пенсиите, нито на заплатите, както и че съкращенията са с 12 милиарда евро по-малко в сравнение с предишния план.

"Дневник" следеше на живо изказването на Юнкер. Следва хронологията:
14:23 "Не е моя работа да обвинявам гръцкото правителство и не го правя. Но съм разочарован - политически и като човек."

14:20 "Много харесвам гърците и бих им казал: Не бива да се самоубивате, защото ви е страх от смъртта."

14:19 "В една демокрация съществува абсолютното право да се провежда референдум. (...) Бих искал да призова гърците да гласуват "да".

От наша страна вратата продължава да е отворена. Това не е краят на процеса. Не означава, че сме блокирани в задънена улица. Срам ме е да казвам това за пореден път - че сме в последните минути за сключване на сделка. В петък не знаех, че гръцкото правителство ще прекъсне преговорите. Аз казах, че бях готов до последно да се боря да намерим заедно решение.

Други страни членки положиха големи усилия да помогнат на Гърция, донякъде игнорирайки чувствителността сред своето население. Време е гръцките власти да покажат отговорност и да обяснят на гражданите какъв е залогът."



14:13 "Не става въпрос само за фискална консолидация, но и за подобрения на възможностите за растеж на Гърция. Местихме планини, докато гръцкото правителство не затвори вратата в последния момент. Не трябва да правя нови предложения днес. Описвам какво беше предложението. Какво знае гръцкият народ за това? Гърците трябва да знаят какво беше на масата за преговори. Гръцкото правителство знае всичко това и съветват да каже на гражданите си истината."
14:10 "В петък гръцката страна неочаквано напусна масата за преговори, трябва да призная. Въобще не се беше стигнало до финализиране на сделката."

14:08
 "В сравнение с предишната сделка в този пакет имаше 12 милиарда евро по-малко съкращения."

14:04 "Нека изясня някои неща. В този пакет няма намаляване на пенсиите и заплатите. Това е пакет, който е социално справедлив и гарантира прозрачност. Това не е глупав пакет икономии. Разбира се, някои мерки са болезнени, но дава много повече време на гръцкото правителство да приложи мерките. Фискалната консолидация означава контрол над публичните финанси и осигуряване на възможности за заетост. На масата беше предложение за модернизиране на публичния сектор.


14:00 "През последните месеци бях лично ангажиран с преговорите. Гръцкият народ е близо до сърцето ми. За мен излизането на Гърция от еврозоната никога не е било и не е опция, но, както съм казвал на гръцките си приятели, не мога да защитавам този вариант срещу всички останали. Направих всички по силите си да постигнем споразумение."

13:57 "Други европейски държави преминаха през много трудни времена - Ирландия, Португалия, Испания, Кипър (...) Някои правителства взеха много трудни решения, някои от тях бяха забравени. Това трябва да е редът на приоритетите - поемане на отговорност преди личните интереси."

13.54 "Усилията ни бяха прекършени от едностранното обявяване на референдум. Играта една демокрация срещу всички останали не е отношение, на нивото на великата гръцка нация. Гърците, призовани да гласуват в неделя, трябва да имат цялата картина за залога."

13.51
 "Европа може да функционира само ако успеем да управляваме различията си. В Европа никоя демокрация не е повече от друга. В еврозоната има 19 демокрации, а не 18 срещу една (...) Това не е игра на блъф, няма печеливши и губещи. Или всички печелят, или всички губят.

Особено тъжен съм от това, което се случи в събота, Европа понесе голям удар, тактически и политически игри надделяха над други усилия. След всичките ми усилия и усилията на ЕК се чувствам донякъде предаден."

13:48 "Днес сме 28 страни - членки на ЕС, и след толкова много усилия и жертви успяхме да се обединим в 19 членки на валутния съюз. Искам да останем толкова и дори да станем повече."

13:47  "Продължавам да не искам Платон да играе в Б група", каза Юнкер. Той припомни думите си от 1981 г., когато Гърция се присъедини към ЕС. Тогава по думите му Юнкер за пръв път използвал метафората с античния философ и футбола.

Няма коментари:

Публикуване на коментар