неделя, 5 юли 2015 г.

Преглед на някои от основните теми в световния печат (Агенция „Фокус“)

05 юли 2015 

САЩ са шпионирали не само бразилския президент Дилма Русеф, но и редица от нейните министри и посланици и дори президентския самолет, разкриват документи на „Уикилийкс“, публикувани в събота във вестник O Globo.
„Дори по време на официалните си пътувания президентът Русеф не е била защитена от подслушването, тъй като сателитната услуга Inmarsat на президентския самолет“ е била шпионирана, се казва в комюнике на „Уикилийкс“.
Министрите на икономиката, външните работи, президентът на Централната банка, ръководителят на кабинета на държавния глава, както и посланиците в Германия, Франция, САЩ и Швейцария са били държани под око от американската Агенция за национална сигурност по време на първия мандат на Русеф, сочат документите.
В списъка с подслушваните лица фигурират 29 души.
Израелската армия откри в пустинния регион Негев ракета, изстреляна по всяка вероятност от територията на Синайския полуостров, съобщава германското издание Der Spiegel. В района бяха задействани сирените, които предупреждават гражданите за военна опасност. 
По данни на полицията снарядът е попаднал в изоставен район и не е причинила никакви щети, няма и пострадали. Първоначално не е било ясно дали е била изстреляна от Синайския полуостров или от ивицата Газа, където е разположена Палестинската автономия. По всяка вероятност обаче ракетата е попаднала в израелска територия от Египет, където през изминалата седмица се водиха тежки боеве между армията на страната и ислямистките бунтовници, при които загинаха повече от сто души. 
Властите в Израел взеха решение да увеличат контингентите си, разположени по границата с Египет, а също така и да затворят една от най-важните магистрали в района.
Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард не е създала гръцката криза и не е виновна за нея, но не прави нищо, за да допринесе за преодоляването й. В крайна сметка именно тя ще сложи край на кариерата й, коментира британското списание The Spectator. Все още не е ясно какво ще последва след гръцкия референдум, но взаимните обвинения вече се усещат във въздуха и много от тях са насочени именно към изпълнителния директор на МВФ. 
Получавайки гръцката криза като наследство от предшественика си на поста Доминик Строс-Кан, Лагард винаги е заемала твърда позиция по отношение на проблемите на Атина. При това нейните действия не винаги са извършвани по правилата на международната организация. Френският политик пренебрегна отдавна установената програма за облекчаване на дълговото бреме и отказа да се вслуша в мнението на редица икономисти, които я посъветваха да изгради единна позиция с Европейската комисия и Европейската централна банка при преговорите с Гърция. 
От редакцията коментират, че всички тези натрупани негативи ще окажат влияние при избора на следващия изпълнителен директор на Фонда, а евентуалната кандидатура на Лагард едва ли ще бъде подкрепена. 
Повече от 1,4 хил. начални учители в Източна Индия са подали оставка в хода на текущо разследване за фалшиви дипломи, които представят подправени данни за квалификациите им, съобщава The Jakarta Post. Техният брой вероятно ще нарасне още, тъй като властите са обявили период, който позволява на учителите да се откажат доброволно от заеманата длъжност, за да избегнат съдебното производство за фалшифициране. 
Повече от 25 хил. от общо 350 хил. учители в Индия са заподозрени в упражняване на професията си без необходимата за нея квалификация. "Постъпиха над 1,4 хил. оставки преди съдебното разпореждане за амнистия. Ще знаем крайния брой на учителите, които ще се възползват от нея след изтичането на периода", който ще продължи до 9 юли. От Държавният департамент по образованието не намират за проблематично напускането на голям брой учители и поясниха, че "няма да има вакуум в системата на образованието". Тези, които обаче дръзнат да практикуват с подправени сертификати, ще се сблъскат със закона. "Това е криминално деяние. Те могат да попаднат дори в затвора", категорични са властите. 
САЩ и Виетнам ще направят опит за подобряване на двустранните отношения: през следващата седмица американският президент Барак Обама ще приеме в Белия дом генералния секретар на комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг, съобщава австралийският вестник The Age
Срещата на Обама с Чонг е "скъсване с протокола", коментира Александър Вувинг, анализатор в Азиатско-тихоокеанския център за сигурността. Визитата на виетнамския държавен лидер в Съединените американски щати подчертава сближаващите интереси на двете страни, породени преди всичко от експанзионистичната политика на Китай в Южнокитайско море. 
Чонг определи Вашингтон като "един от нашите най-важни партньори във външната политика", подчертавайки, че икономическите връзки между двете страни са се увеличили, макар Съединените американски щати да продължава да настоява Виетнам да подобри усилията си за спазване на правата на човека. "Надявам се това да е шанс за нашите две държави да проведат открита и откровена дискусия по въпроси, по които все още съществуват различия. Това ще подсили взаимното разбирателство и ще съдейства за постепенното изграждане на доверие между нас, за да добави повече съдържание и ефективност на дългосрочните отношения между нашите две страни", коментира генералният секретар на Виетнамската комунистическа партия. 
Чонг заяви, че ще използва пътуването си в САЩ за обсъждане на въпроси, включително 12-членното споразумение за партньорство и търговия, сътрудничеството за сигурност и изменението на климата. Обама ще насочи преговорите към договарянето на начини за укрепване на партньорство на САЩ и Виетнам в областта на икономиката, правата на човека и двустранното сътрудничество на отбраната, заяви Белият дом. 
Аферата с подслушването от страна на Агенцията за национална сигурност в Германия провокира гнева на обществеността, който в крайна сметка може да прерасне в открито противопоставяне срещу подписването на трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, пише The New York Times. Реакцията срещу шпионажа на американските тайни служби дори стигна дотам, че в Германия вече се обсъжда възможността за изграждането на самостоятелна вътрешна мрежа, която да затвори комуникациите в рамките на страната. 
Последните разкрития от документите на WikiLeaks - обобщение на разговора на канцлера Ангела Меркел със съветник по гръцката криза, записки, свързани с европейски въпроси и списък на 69 телефонни номера на висши държавни служители - станаха причина за отправената от Канцеларията на канцлера покана към американския посланик Джон Б. Емерсон да даде обяснения за последните разкрития около аферата с АНС. 
Изявление на правителството, което да потвърди тази информация, така и не се появи, но дори и без наличието на такова е повече от ясно, че нарушенията на германските закони ще бъдат преследвани и наказани от Берлин. А извън всякакво съмнение е, че Германия гледа на скандала с подслушването от страна на Вашингтон именно като престъпване на законите, действащи във Федерална република Германия. 
Европейският съюз има готовност да отпусне допълнителен заем на Атина, чрез който да бъдат посрещнати социалните трудности в страната. Това заяви председателят на Европейският парламент Мартин Шулц, цитиран от немският вестник Die Welt
Макар германският политик да не е привърженик на управлението на Ципрас, той подчерта, че „няма да изоставим хората в Гърция. Те не са виновни за нищо. На тях ще помогнем“, обеща Шулц. 
„Вероятно ще трябва да предоставим спешен заем на Гърция, за да бъдат поддържани обществените услуги и нуждаещите хора да получат помощите си. Брюксел има готовност за това“, увери председателят на Европейския парламент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар