неделя, 5 юли 2015 г.

Le nouvel observateur: Гърция предизвика гнева на българските си съседи

Париж. Най-бедната страна от ЕС се отличи като говорител на държавите, които не искат да допуснат отстъпки по отношение на Атина. Още в началото на гръцката криза през 2010 година авторът на уводна статия в български вестник се разгневи: „Не се безпокоя за гърците – те продължават да получават пари от ЕС, да играят табла и да пият узо по цял ден, докато ние берем маслините и портокалите им за къшей хляб“. Пет години по-късно, на 25 юни, в Брюксел българският премиер Бойко Борисов от партия ГЕРБ не бе много по-дипломатичен, пише френският вестник Le nouvel observateur.

„Трябва да спрем да си губим времето с Гърция, това продължава от години. А всичко, което чувам, е, че те искат повече пари, но не искат да направят реформи. Нека да направят необходимите реформи или да понесат последствията“, заяви той.
Така българският премиер се отличи като говорител на страните от ЕС, които не искат да направят отстъпки към Атина, тъй като, „най-бедните трябва да плащат за най-богатите“, казва той.

Все пак, думите на Бойко Борисов трябва да бъдат приемани с известна резервираност, тъй като с тях той урежда и политически сметки, пише вестникът.

Премиерът консерватор, който е опонент на бившите комунисти, превърнали се в „социалисти“, не харесва „левичарите“ от „Сириза“ – „радикалната лява коалиция“, която е на власт в Атина.
В България политическата и икономическата ситуация е огледална на тази в Гърция. Докато в Атина олигарсите са сред десницата, в България комунистите, станали „социалисти“, се преродиха в „червена олигархия“ и изключително влиятелни „леви“ капиталисти, коментира изданието.

Превод и редакция: Нина Лесева
05 юли 2015, Агенция "Фокус"

Няма коментари:

Публикуване на коментар