четвъртък, 2 юли 2015 г.

Велико Търново: бавно и категорично завръщане към царската слава

Градът става все по-атрактивно място за живеене и за правене на бизнес



26 юни 2015, Капитал

Преди около 15 години Велико Търново е средна община с по-малко от 100 хил. жители и бюджет от 19 млн. лв. Областта е една от най-зле представящите се в Централна Северна България. Но за старата българска столица това е само временно явление – тя е обречена на успех заради многобройните си дадености, а разгръщането на пълния им потенциал е само въпрос на време (и на изграждане на подходяща инфраструктура).
Велико Търново е един от най-разпознаваемите туристически центрове у нас, липсата на тежка индустрия го нарежда сред най-чистите. Има два университета и над 10 хил. студенти. В момента общината управлява бюджет от над 60 млн. лева благодарение на субсидиите от ЕС, а безработицата в града е около 4%. Единствено Велико Търново и Варна в целия регион имат положителен естествен прираст.

Сладко в опаковка 
Същевременно фирмите от леката промишленост – хранително-вкусова, текстил, полимери, електроника и др., се радват на бурно развитие и изпитват остър глад за нови кадри. Оборотът на двайсетте най-големи фирми в областта надхвърля един милиард лева за миналата година. Сред тях са предимно компании за производство на сладки изделия, хранителни продукти и опаковки. Във Велико Търново са "Престиж – 96" - най-големият производител на вафли, бисквити и сухи пасти, Сладоледена фабрика "Дени", захарни изделия "Кармела" и др. Тук са и най-големите производители на хартиени и найлонови торбички и опаковки в страната - "Екстрапак" и "Мегапорт". Неслучайно местните се шегуват, че Велико Търново е "градът на вафлите и торбичките".








"За нас е добре, че се развива точно този тип промишленост, тъй като, от една страна, се поддържа висока заетост, а от друга, екологичната среда е по-добра. Това пък е положително за туризма", коментира пред "Капитал" Снежана Данева, заместник-кмет по финанси на община Велико Търново. Тя отбелязва още, че градът може да се похвали с две компании - инвеститор на годината, в две поредни години. Това са "Престиж 96" (2012 г.) и най-младата пивоварна у нас - "Бритос" (2013 г.). Двете пивоварни на Велико Търново - "Бритос" и "Болярка", са друг повод за гордост сред местните.

Малката силициева долина

Но освен сектора на леката промишленост с изключително бързи темпове се развива и този на информационните технологии. В града има над 40 компании за разработка на софтуер, обработка на данни и аутсорсинг на информационни процеси. Едно ново поколение млади хора от Велико Търново и региона, повечето кадри на Факултета по математика и информатика на Великотърновския университет, предпочитат да наричат града си "малката Силициева долина".
Тук са "Вали компютърс", която се нарежда на 14-о място сред най-големите компании във Велико Търново с годишен оборот 37.7 млн. лева, "Осцеола" с над 130 служители, клонове на международни ИТ компании с по над 50 програмисти, както и десетки софтуерни компании с персонал от 5 до 20 души, чийто оборот обаче е съпоставим с този на предприятие. Заради добрите условия – университетите, чиста околна среда, по-лесна работа с администрацията, много компании от ИТ сектора се насочват към града, но и тук недостигът на кадри е много сериозен. Затова фирмите предпочитат да си партнират с Великотърновския университет, да финансират стипендиантски програми или да разкриват собствени стажантски програми и по този начин да набавят кадри за дейността си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар