неделя, 5 юли 2015 г.

А дали Ципрас не е планирал излизането на Гърция от еврозоната

От Дневник, 04/07/2015

Самоувереният финансов министър на Гърция Янис Варуфакис продължава часове преди съдбоносен за оставането на страната в еврозоната референдум да говори за терор на кредиторите срещу страната му, плаши как Европа ще изгуби 1 трилион евро, ако Гърция отпадне от еврозоната и убедено заявява, че в понеделник ще има споразумение с международните институции, независимо как са гласували гърците.

Премиерът Алексис Ципрас призова на заключителния митинг привържениците си да гласуват с "гордо "Не" и че референдумът е за това "да живеем с достойнство в Европа", докато председателят на асоциацията на гръцките банки казва, че парите им ще стигнат за една сутрин, ако падне блокадата.

Как е възможно това?

Дали пък излизането на страната от еврозоната не е бил основният план на Ципрас от самото начало, пита Саймън Никсън от "Уолстрийт джърнъл". Просто е много трудно човек да не види, че всичките му действия идеално пасват на една такава стратегия, казва авторът.



Според Никсън вероятно дори историците никога няма да изяснят докрай дали има някаква конспирация, или просто властта в Атина е грубо некомпетентна.

Авторът обръща внимание на факта, че Ципрас спечели изборите през януари на фона на недоволство от помощната програма, но и на категорично мнозинство от хора, искащи страната им да остане в еврозоната. Така че премиерът нямаше друг избор освен да преговаря с кредиторите, докато те го търпят.

Ако Grexit е била целта от самото начало, единственото предизвикателство е било да се мотаят преговорите докато изтече помощната програма, въведе се контрол над капиталите, държавата фалира и стане почти невъзможно избягване на отпадането от еврозоната. Единственият риск в тази стратегия е да не би гърците да щурмуват банките и да си теглят депозитите преди да изтече вторият помощен пакет на 30 юни.

Ципрас изигра перфектно плана, ако това е била идеята му. Вложителите бяха убеждавани да си държат парите в банките с продължили 5 месеца уверения, че а-ха и ще има сделка. В действителност, през това време нямаше никакви разговори по същество. Ципрас затлачи процеса с безкрайни дискусии дали кредиторите трябва да бъдат наричани Тройка или "институции", къде да се провеждат преговорите и кой с кого да преговаря.

В последния момент той продължи да предлага планове с нулев шанс да бъдат приети, но които му позволяваха да твърди в Гърция, че кредиторите са тези, които се държат безотговорно. Помощта приключи, банките за затворени, страната е фалирала, а той свика референдум за споразумение, което дори вече не е на масата.



Саймън Никсън посочва как цяла седмица о обявяването на референдума Ципрас повтаря да се гласува с "Не", защото това щяла да засили позицията му в преговорите. Но никой никъде в еврозоната не мисли, че това е вярно. Отношенията между лидерите от еврозоната и Ципрас бяха скъсани толкова безнадеждно, че никой няма да даде пари на Гърция, докато той е на власт.

Да оставим политиците - ЕЦБ може лесно да заяви ощ ев понеделник, че банковата система на Гърция - силно зависима от правителствените гаранции - е в несъстоятелност. Това означава, че банките не могат да отворят врати докато не бъдат рекапитализирани, било чрез конфискуване на част от депозитите, чило чрез въвеждането на нова валута.

"Разбира се, Ципрас може да е стигнал дотук съвсем случайно. В партията му има хардлайнери, които винаги са настоявали страната да скъса с кредиторите, но не е изключено премиерът просто да се е доверил на уверенията на Варуфакис, който винаги е смятал, че пред лицето на гръцкия инат в крайна сметка кредиторите ще капитулират", казва авторът.

Според него и сега лидерите на еврозоната искат да вярват, че Ципрас се е вкарал в сегашната ситуация от неопитност и некомпетентност, а не заради някаква тайна мисия да изкара Гърция от еврозоната.

"Възможно е Ципрас зле да си е направил сметката и наивно да е вярвал, че еврозоната ще удължи със седмица помощната програма, за да може през това време СИРИЗА да агитира срещу нея. Ако не е схванал, че обръща гръб на единствения източник на финансиране за Атина, че ЕЦБ ще се защити като спре да налива пари в гръцките банки, значи наистина е неопитен и некомпетентен. Ясно е, че Атина не предвиди колко бързо паниката ще плъзне след налагането на контрол над капиталите и пенсионерите без банкови карти ще се окажат отрязани от спестяванията си."

И въпреки всичко това кредиторите продължават да са озадачени.



Решението на Ципрас да тръгне на ескалация, вместо да капитулира, бързо накланя в Гърция везните в полза на противниците му. Но и да изгуби референдума, той пак може да се окаже печеливш - заедно с партията си, той снема отговорността от себе си, а понеже доминират и други партии в парламента със сходната позиция, страната ще трябва да отиде на предсрочни избори. На тях Ципрас може да победи отново и да се върне на власт.

Само че по това време Гърция вече ще е извън еврото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар