неделя, 5 юли 2015 г.

Иво Прокопиев: Фалитът на Гърция не е прецедент

Фалитът на Гърция не е прецедент. През последните сто и няколко години, откакто е демокрация, това е шестият или седмият дефолт за Гърция. Това коментира в сутрешния блок на БНТ Иво Прокопиев, съиздател на "Дневник" и "Капитал".

"Само преди няколко години имаше дългова криза, в която частните кредитори бяха подстригани – те трябваше да отпишат голяма част от своите вземания като част от плана за реструктуриране, който в момента Гърция с новото си политическо ръководство в лицето на СИРИЗА отказва да спазва. В момента се говори за фалит към официалните кредитори в по-голяма степен", каза Прокопиев.

Той обясни, че това означава спиране на разплащанията, което на практика е пълна финансова блокада на цялата държава. "Веднага възниква и въпросът може ли такава държава да бъде част от Европейския съюз и еврозоната. Най-вероятно отговорът на този въпрос е "не", защото макар и да няма разписана процедура, по която една държава излиза от еврозоната, ако всички останали гласуват за това тя да излезе, страната трябва да го направи", очерта перспективите Прокопиев.

По думите му е резултатът от референдума е напълно непредвидим, защото данните от социологическите проучвания са разделени 50 на 50. "Иска ми се разумът да надделее, гърците да гласуват с "да" и да подкрепят плана на кредиторите, като по този начин поискат оставката на СИРИЗА и на Ципрас, защото тяхното политическо неумение да водят преговори доведе страната до тази тежка криза, в която се намира в момента. Тогава ще има много по-ясна перспектива за страната с международна подкрепа и с план за реструктуриране на гръцката икономика. По думите му при отговор "не" гърците ще трябва да поемат загубата със собствените си спестявания и обедняването ще е много по-жестоко и "много по-незабавно".

Иво Прокопиев нарече СИРИЗА "политически вирус, който е много опасен не само за Гърция, а и за цяла Европа". По думите му този вирус го има и в българската политика: при призивите за неизпълнение на задълженията в енергетиката, във финансовия сектор.

"Ако отговорът е "да", гърците ще имат много ясна перспектива и международна подкрепа с плана за реструктуриране на икономиката. Ще получат финансирани и в рамките на седмици до месец банките ще трябва да отворят. Ако отговорът е "не", тогава перспективата е много неясна. Може би ще трябва да се въведе нова валута и може би месеци, дори години няма да е ясно какво става с финансовата система на Гърция", коментира Прокопиев и обясни, че при това положение още в понеделник трябва да бъде въведен валутен борд в Гърция, какъвто беше въведен по време на  правителството на Жан Виденов в България.

Прокопиев очерта и рисковете, на които е изложена България във връзка с кризата в Гърция. По думите му състоянието на финансовия сектор е причината България да се развива под своя икономически потенциал. "Причината за недоброто му състояние е лошото качество на регулацията: ако България е член на банковия съюз, системата ще бъде регулирана от Европейската централна банка (ЕЦБ) и тогава никой няма да има никакви съмнения, че тя е добра и стабилна. Втората причина е недоброто финансиране. В момента лихвените нива на кредитния пазар в България са многократно по-високи, отколкото са в Европейския съюз и специално държавите, които имат достъп до еврото и евтиното финансиране от ЕЦБ", подчерта той.

Според него определено има прогрес в сферата на бюджета на България, ако са верни данните, които се съобщават. Забавянето на реформите е във финансовия сектор, смяната на регулаторите и връщане на доверието в сектора. "Проблемите там са очевидни: банките с местни собственици, които нямат достатъчно капитал и имат доста кредити към свързани лица и банките с гръцка собственост, които по линия на т.нар. репутационна зараза внасят проблема от Гърция. Дори да нямат проблем в България, са подложени на натиск", каза Прокопиев и добави, че банките са готови да издържат на ликвидния натиск. ЕЦБ ще окаже, ако се наложи, ликвидна подкрепа на българските банки във връзка с кризата в Гърция, съобщи "Блумбърг" в петък.

По линия на търговията България също е изложена на риск, посочи Пропопиев. "Гърция е богата икономика - колкото българската и румънската, взети заедно. Много голяма част от външния стокообмен - 6-7%, е с Гърция и той няма как да не бъде засегнат от финансовата криза в Гърция. В България има 14 хиляди фирми с гръцка собственост, които осигуряват около 100 хиляди работни места, така че и по линия на заетостта ще има неблагоприятни ефекти. Отделно има много българи, които работят в Гърция - те ще трябва да се върнат обратно - това допълнително ще окаже натиск върху безработицата и местния пазар на труда", прогнозира той. По думите му Южна България е много по-интегрирана икономически със Северна Гърция, отколкото със Северна България.

Дневник, 05/07/2015

Няма коментари:

Публикуване на коментар