сряда, 27 август 2014 г.

Алекс Алексиев, Движение „Независима България”: Без радикална реформа на правосъдието, държавата не може да прогресира

Алекс Алексиев - председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания и на Движение „Независима България”, в интервю за предаването на Радио „Фокус“ „Това е България“
Водещ:Председателят на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания Алекс Алексиев ще участва в предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Движението „Независима България“, което той основа след европейските изборите, ще се яви на вота заедно с регистрираната в Централната избирателна комисия (ЦИК) партия „Общество за нова България“. По този повод разговаряме с Алекс Алексиев. Г-н Алексиев, кажете ни повече за трите принципа, на които ще залагате – свобода, пазар и родолюбие!
Алекс Алексиев: :Свобода - понятието е ясно. Пазар без свобода не може да има, а без пазар не може да има благоденствие. За България специално е необходимо и родолюбие, защото, да се защитят националните интереси, без родолюбие не става. Ние в момента, като че ли правим всичко възможно да ни смятат, поне отвън да ни смятат, за някакъв зависим елемент, който е едва ли не „троянски кон“ на руските интереси в България. Така че, тези три термина са много важни за нас и те са свързани до такава степен, че единият не може без другия. 
Водещ:Освен родолюбие, какво още е нужно, за да върви страната напред?
Алекс Алексиев: :Радикални реформи. България в момента е една страна, в която няма правосъдие, цари беззаконие. Няма върховенство на закона и това спъва абсолютно всякакво икономическо развитие. Погледнете, например, какво става в областта на чуждестранните инвестиции, без които държавата като нашата никога не може да се оправи! Чуждестранните инвестиции направо спряха за България. Защо? Защото в България цари неимоверна корупция и никой чужденец, който иска да си вложи парите тук, не би го направил, ако не е сигурен, че няма да дойде някой да му открадне парите. За първите шест месеца от тази година в България са влезли точно 400 милиона евро. 400 милиона евро са два пъти по-малко от това, което е влязло в Албания, която има население, една трета от нашето. Направете сметка за какво говорим! В България въобще никой не желае да инвестира. Защо? Защото не може да инвестираш в една държава, в която цари пълна корупция и беззаконие. Без реформа, радикална реформа на правосъдието, която да осигури върховенството на закона, просто няма да има никакъв прогрес. Това звучи като, че ли не е икономическа реформа, но тя фактически е, защото без нея нищо друго не може да се направи. Освен това, ние ще предложим радикални реформи в областта на здравеопазването, в областта на правосъдието, както казах, в областта на селското стопанство, в здравеопазването и прочее. Имаме експерти във всички тези области и ако не друго, поне ще представим на нашия народ потенциални разрешения на тези въпроси, които са изключително важни. Защото, ако погледнете накъде се движи България - тя е тръгнала по една наклонена плоскост, която води до нова национална катастрофа. Това всеки българин би трябвало да го разбере. 
Водещ:Какви ценности ще отстоява коалицията?
Алекс Алексиев: :Ние сме дясна партия. Десни ценности, както казах – свобода, която е най-важната ценност, пазарна икономика, без която няма благоденствие, няма икономически растеж. Няма държава в света, която да е успяла да стане просперираща, да забогатее, ако няма функционираща икономика. И даже тези страни, които имат добре функционираща пазарна икономка, се развиват по-добре и стават по-богати от страни, които имат много, разни, естествени богатства. Вземете Америка, в която също се получиха доста неприятни работи с пазарната икономика - момента е доста по-бедна от страни като Хонконг, Сингапур, които нямат абсолютно никакви природни богатства. Въпреки това, поради факта, че там икономиката работи много по-добре от тази в Щатите, са по-богати от Съединените щати. Това е закономерно. Така че, за България това е изключително важно и ако не друго, поне ние ще кажем на хората защо България е толкова бедна и защо ще продължава да бъде бедна. Според мен поне, от 2007 г. в България никакви реформи не са направени и това е причината, че ние сме на дъното на Европа в много отношения. Ще ви дам само един пример - по корупция ние сме на 77-мо място в света – далеч не само зад всички европейски, а и зад много африкански държави, много държави от Третия свят. Това просто е един позор за нас, като европейска държава. 
Водещ:Каква е позицията ви по най-актуалните политически спорове – актуализация на бюджета, „Южен поток”, договора с „Уестингхаус“ за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“? 
Алекс Алексиев: :„Южен поток” е политически проект на Путин, който няма абсолютно никакъв икономически смисъл. Той цели да даде на Путин едно оръжие, инструмент за изнудване и шантаж на Украйна. За България може само жестоки загуби да донесе. Аз съм напълно против това и ние ще говорим непрекъснато, имаме специалисти с многогодишна практика в енергетиката, които ще говорят за тези работи. Другото нещо, което за нас е много важно – напълно да отпадне мораториумът върху проучването за шистов газ. Според Американската енергийна информационна агенция, която направи едно основно проучване за запасите на шистов газ в България и Румъния, както и в Украйна и други места, ние имаме технически извлекаеми ресурси на шистов газ, които ще ни бъдат достатъчни, при сегашната консумация, за 200 години. А ние забранихме дори проучванията. Това е, според мен, икономическо престъпление срещу интересите на българския народ. Това трябва да отпадне веднага. За актуализацията на бюджета – съвсем ясно е, че ние вървим към нов голям дефицит на бюджета тази година. Догодина, в това отношение съм съгласен с Бойко Борисов, че догодина, как ще се върже животът, абсолютно не ми е ясно. Този режим, който беше досега, правителството на БСП и ДПС, докара страната до едно положение, в което ние просто няма възможност да вържем бюджета без взимане на огромни нови заеми. Така че, съвсем ясно е, че това е част от цялата тази картина на абсолютен провал на икономическата политика по времето на миналото правителство. Крайно време е да се заемем с реформи. 
Водещ:Кога ще представите кандидатите за народни представители?
Алекс Алексиев: :След една седмица. Вероятно на трети септември ще представим и листите, и нашата програма, в доста детайлен вид. 
Димитър ДРАГАНОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар