четвъртък, 25 септември 2014 г.

Коментари Daily - 24септември

Позиция

Липсата на перспектива роди чудовищната емиграция

От текст на Деян Енев в портала "Култура"

Трайната икономическа безизходица принуди милиони българи да търсят щастието си в чужбина. Държавата, управлявана кърджалийски от местните елити, в продължение на десетилетия направи всичко възможно хората да възневидят покрай държавата и страната си, или по-точно, хайде, не да я възневидят, но да я свържат автоматично с глухите коловози на личното си бъдеще. Не толкова мизерията е причината за чудовищната емиграция. А липсата на всякаква перспектива тук.

От своя страна отчайващата маргинализация на учителското съсловие превърна училището - институцията, която е призвана да насажда патриотичните ценности у децата, до голяма степен в кухо понятие. Децата не могат да четат, ние ще ги учим на род и родина. Хайде холан! А с последните примери, изнесени от учебниците, безродността направо беше коронясана.

Така България и българското по презумпция се превърнаха в етикети, натоварени с отрицателен знак. Националните празници, призвани да бъдат фаровете на патриотизма, високите точки, които сплотяват народното самочувствие и го вадят от ярема на чисто битовото живуркане, съвсем в контекста на казаното дотук също редовно се режат на парчета като пици за теснопартийна употреба и наместо да изписват вежди, вадят очи.

Има ли светлина в тунела? Доколкото има, тя е плод засега на личните усилия на отделни хора, а не е резултат на държавническо мислене.

На учители, които създават кръжоци по родолюбие, напук на общата тъжна картина в просветата. На читалищни дейци, които се мъчат да върнат въпреки оскъдицата старата величава роля на читалищата. Колкото и парадоксално да звучи, в челото на този твърде крехък още процес са и немалко от българските общности в чужбина.

Кажи-речи половин България е пръсната по света. Но мистичната връзка между човека и родината му по тайнствен начин работи. Тя се обновява във всяко ново поколение – в това е голямата тайна на родолюбието.  Може би някой невидим вече завързва отново една по една скъсаните струни върху осиротелия гриф на татковината. И скоро ще чуем първите акорди. Може би още на тези избори! Дано да не се лъжа.


Мнение

Резултатът от гяволиите с мултиплексите

От коментар на Светослав Метанов в clubz.bg
Позицията на Европейската комисия, че България е нарушила правилата на свободната конкуренция с дискриминационни конкурси за мултиплексите (фирмите, които разпространяват ефирно телевизионните програми у нас), е ясна.

Всичките шест лиценза бяха спечелени от "Тауърком" и "Хану про", на които Корпоративна търговска банка издаде банковите гаранции за участие в конкурсите, а после и ги кредитира, за да бъде постигнат пълен монопол на разпространението. Той бе замислен и започнат по време на тройната коалиция, след това сценарият бе довършен с активното съучастие на кабинета на ГЕРБ. При правителството на Орешарски започналата наказателна процедура на ЕК беше последната им грижа под непрестанните скандирания за оставка. Но продължиха да си затварят очите за проблема с изпратената позиция.

Времето за шикалкавене свърши. В Люксембург се очаква становището на Генералния адвокат на Съда на европейските общности, което няма аналог в българската правосъдна система, но в над 90 на сто от случаите става и официалното становище на съда. Каква е позицията му става ясно между 1 и 3 месеца след датата на делото (в сряда - бел.ред.), а окончателното произнасяне на съда може да отнеме още година. 

Едно е ясно е - че телевизионната цифровизация в България е напълно провалена. А каквото и да е решението на съда, ще струва още пари на данъкоплатците.


Цветан Тодоров
[Wikipedia]
Редки срещи
Цветан Тодоров: Вярвам в силата на традиционните ценности
 
Известният културолог и семиотик, живеещ в Париж, на кръгла маса в София
Аз не говоря често пред българската публика и ако очаквате да ви кажа някакви знаменити истини, страхувам се, че няма да бъде точно така, защото съм дошъл да науча какво мислят моите колеги и хората, които срещам, а не да им давам уроци. Иначе щях да съм като онези пратеници на ОССЕ в Косово, които обясняват на бедните сърби и албанци какво е демокрацията.

Вече от 50 години живея в друга страна, с която е свързана цялата ми професионална работа, така че не се чувствам компетентен как трябва да живеете или как трябва да засилите демокрацията.
Исках да кажа няколко думи за това, което аз наричам по липса на по-добър термин месианизъм.

Става дума за религиозното клонение от средните векове, когато се е очаквало, че земният рай ще бъде построен в най-близко бъдеще и понеже тая цел е толкова висока, всички средства, които можем да хвърлим за нея, са добре дошли. Ние добре познаваме един такъв месианизъм – това беше комунизмът.

Враговете на съвременните демокрации са вътре в тяхПопулизмът е тази форма на управление, в която не е вече народът, който има власт, както предполага думата демокрация, а тълпата – тоест масите, които могат да бъдат манипулирани по начини, които отговарят на най-ниския общ знаменател.

Не вярвам, че е възможно да се преборим с вътрешните врагове на демокрацията нито чрез някоя нова революция, нито чрез напредъка на технологиите, които променят живота ни постоянно. Вярвам повече в традиционната ценност на образованието и възпитанието. Щом тези врагове са се родили, значи един ден могат и да умрат. Не се отчайвайте.


Предупреждение 
Михаил Ходорковски
Фотограф: Grigory Dukor


Политиката на Путин може да доведе до гражданска война, в резултат на която федеративната държава да се разпадне. И това разпадане няма да е толкова мирно, както беше случаят със СССР след студената война. Или както стана с Чехословакия, която мирно се раздели на Чехия и Словакия. Колкото по-дълго Путин е на власт, толкова повече расте вероятността за голямо кръвопролитие.

Михаил Ходорковски, бивш собственик на ЮКОС, излежал 10 години в затвор в Сибир, пред списание "Шпигел"

Няма коментари:

Публикуване на коментар