понеделник, 29 юни 2015 г.

Жан Клод Юнкер: Отрицателен отговор на референдума в Гърция може да има опустoшително въздействие, апелирам гръцкият народ да остане в Европейския съюз

София. В Гърция всеки трябва да разбере, че един отрицателен отговор може да има опустошително въздействие, без значение как ще бъде поставен и формулиран въпроса за референдума за членството на Гърция в Еврозоната. Това каза на пресконференция председателят на Европейска комисия Жан Клод Юнкер във връзка позицията на комисията за ситуацията в Гърция. По думите на Юнкер гласуването на референдума ще бъде ясен сигнал за Гърция и за другите страни от Еврозоната. „Обичам Гърция. Нека се подкрепят предложенията, без значение какъв ще бъде въпросът. Гръцкият народ е достоен народ, нека гръцкият народ докаже своята отговорност”, посочи Юнкер. По думите му мястото на Гърция е в Европа, тъй както Древна Елада е в Европа.

На въпрос, дали смята, че все още има доверие към това правителство, Юнкер отговори: „Разбирам решенията на гръцкото правителство, моят екип и всички останали вложихме всички усилия да се приеме споразумението”. Той каза още, че по време на 20-часовото заседание за ситуацията в Гърция, изведнъж са били информирани от гръцка страна, че заседанието ще бъде прекъснато и Гърция се оттегля. „Аз не обвинявам г-н Ципрас, това е неговото право – но това поведение ме озадачи. Г-н Ципрас опитва да защити своята кауза, това е негово право”, коментира Юнкер. 


На въпрос, свързан с апела на Юнкер за подкрепа на референдума за членство в Еврозоната, Юнкер бе категоричен: „Бих желал ясно да подчертая следното в Гърция всеки трябва да разбере, че един отрицателен отговор може да има опустушително въздействие, без значение как ще бъде поставен и формулиран въпроса. Ние ще трябва да приемем резултатите от този референдум, но ако отговорът е не, е ясно, че Гърция се дистанцира от Европа и Еврозоната”. Той каза още, че средният човек, който работи и се труди, той иска да се труди в Европа. „Искам още веднъж да апелирам към гръцкия народ да остане в Европейския съюз”. „Дадохме възможности на гръцкото правителство, които не са били давани до сега. В тези преговори участваха политици на високо равнище, за нас това бе наистина огромен шанс за Гърция. Трябва да приемем резултатите от референдума в Гърция, но ако отговорът е не, независимо как е формулиран въпросът, е ясно, че Гърция се дистанцира от Еврозоната”.


Агенция ФОКУС

Няма коментари:

Публикуване на коментар