четвъртък, 2 октомври 2014 г.

"Трябва някой да обещае нещо необичайно и да го изпълни"

Радан Кънев и Ицо Хазарта за Бойко Борисов, изборите, прокуратурата, доверието и наркотиците 

 1 окт 2014

В интервюто си за "Капитал", Радан Кънев и Ицо Хазарта говориха по много теми. Ето кратък преглед на по-важните мнения, които споделиха в тази необичайна комбинация лидерът на ДСБ и бивш говорител на Реформаторския блок и рапърът от "Ъпсурт".

За Бойко Борисов

РК: Виждам изключително успешен български политик, който провежда много неуспешна политика.

ИХ: Предстои му най-сериозният изпит в политиката. След години личните качества се забравят, остават решенията. Не е трудно да си успешен кмет след Софиянски и да си успешен премиер след Станишев.

За ГЕРБ

РК: Като избирател ме дразни идеята за коалиция с ГЕРБ. Но ако може да се издействат условия, при които държавата реално да се промени и ти го отхвърлиш, защото някой не ти е симпатичен или защото те е страх, че някой ще те претопи, това е твой проблем. Ти ако не можеш да променяш държавата, защо си там.

Но ако са поставени условия, които правят промените невъзможни - например Цветан Цветанов да е правосъден министър, това би накарало Реформаторският блок да влезе в нереформаторска коалиция. Това вече ще бъде антитеза на самия него и няма да ми го простят.

за КТБ

РК: Въпрос на институции. Регулациите са налице, институциите са пълен разпад. А накрая всичко опира до прокуратура и съд.

След всичко което се случи с тази банка последната година, след като Василев и Пеевски не се споразумяха за схемата и тя рухна с 10% от националното богатство, ако след това управляващите искат да бръкнат пак в джоба на данъкоплатеца, за да платят още едни 10%, тогава ще стане страшно и ще загубиш тази почти събудила се средна класа.

за изборите и състоянието на обществото

ИХ: Убеден съм, че е много важно всеки, който има правото да гласува, да го направи. Хората като нас обичат да казват, че електоратът и на БСП и на ДПС да глупави хора. А не е вярно. Те не са глупави, защото са осъзнали своята възможност да повлияят на нещата. След като постигат своите резултати, възползват се от правото си да гласуват, значи не са глупави. Глупави са тези, които го твърдят.

РК: Едно от нещата, които ме правят оптимист, е, че много хора разбраха, че чисто в семейни граници спасението е невъзможно. Хората дълго време живееха поединично и видяха, че стратегията на индивидуално спасение има граници и започнаха да работят заедно. Обществото е стигнало дотам, че никой не вярва на никого. Да се съберем около качествата си е вече въпрос на доверие.

Смятам, че е важна идеята за кратък мандат на следващия парламент. Трябва някой да обещае нещо необичайно и да го изпълни, за да се върне доверието. Да покаже, че не се поддава на изкушенията на властта. Правителствата правят реформи първите две години и следващите две ги развалят.

за водачите на листи

РК: Изборите на водачи на листи са избори, зад които стоя. Хората в Хасково, Монтана получават подкрепа на местни избори и да не им дадем подкрепа на национални, би значело да се срамуваме от тях. Няма кмет и министър, който да не е извършвал нещо нередно.

Тези неща се стовариха върху хора, които не се подчиниха, когато ГЕРБ подчиняваше десницата в България. Хората искат да изправят борец срещу начина, по който ДПС купува гласове в техните райони.

за прокуратурата 

РК: Въпросът винаги опира до прокуратурата. Има един момент, в който престъплението трябва да бъде наказано, иначе бива повтаряно. Фигурата на главния прокурор е наследена от сталинизма като тип. Нищо не е променено във функциите, правомощията на прокуратурата след комунизма. Ние имаме комунистическа ситема, оцеляла в реформите и около нея се върти уж реформираното общество. Ние си играем на Маруся, но стълбът около който се въртим си седи непокътнат.

за хората с различна сексуална ориентация

РК: В България в последните години има процес на ожесточение на групи като скинове и т.н., които живеят в среда на безнаказаност. А имаше предложение престъпленията от омраза да се наказват по-леко, което е против всякаква логика. Има увеличение на нападенията срещу гей-хора в България и това е нещо, на което задължително трябва да се обърне внимание.

Много сме далече обаче от откриване на темата за гей-браковете - това ще взриви обществото и ще се увеличи насилието. Всяко нещо си иска времето, но трябва да поддържаме посоката вярна.

за легализация на наркотиците

РК: Личното ми мнение е на умерен консерватор. Никой не трябва да бъде наказван за това, че в мешката му е намерен един джойнт. Но не ми харесва идеята България да е тип туристическа дестинация за лесния джойнт.

ИХ: Трябва в закона да има разделение. В България най-голям проблем са амфетамините. Относно марихуаната добър пример е законът в Чехия - там балансът е постигнат. Но хората, които взимат важните решения, най-вероятно ако легализират тревата, ще позволят да се продава само в "Лафка".

Няма коментари:

Публикуване на коментар