събота, 13 юни 2015 г.

Доклад: Магистрати бавят дела над 20 години, прокурори и съдии често са неподготвени

13 юни 2015, Дневник.бг

Софийските съдилища са гледали гражданско дело 21 години, а държавното обвинение е разследвало случай на блудство и изнасилване на непълнолетно момиче близо 20 години. Това са част от примерите, които Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) посочва в доклада си за 2014 година, за установените драстични забавания на дела. През миналата година институцията е проверила 32 съдилища, 27 прокуратури и шест окръжни следствени отдели.

Освен тези примери, инспекторите са отчели като цяло негативни тенденции, че съдилищата не решават делата с необходимата бързина, бездейства се през дълги интервали от време, а прокуратурата не изпълнява дадените от съда указания. Инспекторатът констатира още, че съдии и прокурори влизат неподготвени по дела в залата, разследващите не проявяват достатъчно активеност, сроковете, посочени в процесуалните закони не се спазват.

 



През 2014 година са подадени 581 заявления за бавно правосъдие, а от тях 365 са приети за основателни – 251 са по граждански дела, а 114 – по наказателни. Изплатени са 413 300 лева обезщетения. През миналата година инспекторатът само четири пъти е отправил предложение за дисциплинарни проверки към Висшия съдебен съвет, въпреки че са постъпили 1854 оплаквания за различни нарушения от съдебните органи. От тях над 400 са оставени без разглеждане.

И  ... Софийският градски съд и Ченалова
През 2014 година инспекторатът е отправил 212 препоръки до административни ръководители. Сред тях е и бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева, която е получила инструкции във връзка с четири дела на съдия Румяна Ченалова, станала известна с действията си по случая "Белведере". Янева е трябвало да предприеме мерки за оптимизиране на сроковете по насрочване, движение и приключване на делата на състава, който Ченалова е председателствала,  да изисква справки на всяко тримесечие за дейността на съдията-докладчик, свързана със сроковете за обявяване на съдебните решения.

Янева е уведомила инспекторите, че е изпълнила препоръките. Което не пролича в края на миналата година, когато тя и нейните заместници бяха изслушани във Висшия съдебен съвет заради сигнали от съдии за лошо управление. В крайна сметка Янева беше отстранена заради разследването по "Червеи", а срещу Ченалова бяха образувани три дисциплинарни проверки и едно досъдебно производство (тя дори беше задържана и прекара 72 часа в ареста). Темата за случайното разпределение на делата обаче все още е актуална, след като и досега не е изработена по-защитена версия на системата.

Причината разследване на блудство и изнасилване на непълнолетна да се проточи над 20 години, е защото  Софийската районна прокуратура го спира за цели 16 години заради отсъствието на свидетел.

Въпросният свидетел обаче многократно е преминавал границата
,

установя проверка в регистрите на МВР по-късно при възобновяването му. Затова инспекторите пишат: "разследващите, ако са проявили нужното усърдие, са могли да издирят и призоват лицето и да преодолеят на по-ранен етап пречките, довели до спирането на производството. Досъдебните производства не се ръководят, организират и провеждат по начин, който да осигури спазване на разумния срок при разследването на делата", пише в доклада.

Заради пропуски в администрирането на жалбите до горестоящите съдилища, софийските съдилища са забавили гражданско дело цели 21 години и 7 месеца. Делото е било по Закона за собствеността, а основната причина за продължителната забава е погрешното прилагане на делото по друго дело (в продължение на 13 години) след връщането му от ВКС за ново разглеждане от друг състав на СГС. Същевременно ВКС е насрочил първото по делото заседание година и три месеца след образуването му.

Сред другите примери, посочени в доклада са дело за делба, продължило над шест години в Софийския районен съд и още седем в горната инстанция - Софийския градски съд. Дело за грабеж пък е било забавено на 15 години по вина и на разследващите, и на съда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар