неделя, 2 февруари 2014 г.

В църква в Подгорица изрисуваха фреска с Тито, Маркс и Енгелс в ада

Фреските на православен храм в Подгорица, осветен в края на 2013 г., привлякоха вниманието на медиите в страната, тъй като на тях са изобразени комунистическите идеолози Тито, Маркс и Енгелс, горящи в ада. Тито е нарисуван във военна униформа, а в непосредствена близост до тях е изобразен дяволът. „Маркс, Енгелс и Тито са персонификация на комунистическото зло на Балканите, твърди предстоятелят на църквата „Възкресение Христово отец Драган, цитиран от BBC. Според него художникът има право на творческа свобода, но не бива да заявява от името на Църквата кои са заслужили рая, и кои ада.
Реакциите на хората са противоречиви. BBC отбелязва в репортажа си, че в страна, където влиянието на Маркс и Енгелс е било толкова голямо, мнозина се чувстват провокирани. „Църквата не трябва да се намесва в светския живот и да определя кой заслужава място в ада или рая, е мнението на 43-годишния адвокат Раде Станкович. 23-годишният Милош обаче е категоричен: „Комунизмът предизвика толкова много зло. Много хора бяха убити в името на идеологията, налагана от Маркс, Енгелс и техните последователи.
Това не е първият случай, когато исторически личности на 20 век са изписвани в храмовете. В историческия Острожкия манастир, например, са изобразени Хитлер, Ленин и Тито редом до предателя Юда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар