петък, 7 февруари 2014 г.

Меркел отряза Ердоган за ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел е скептична по отношение на пълноправното членство на Турция в ЕС.
Тя ясно показа сдържаността си по този въпрос при среща вчера в Берлин с турския премиер Реджеп Ердоган, който пристигна на посещение с основна цел да лобира за прием на страната си в общността.
Правителството гледа на преговорите с Турция като на един процес с отворен край, заяви Меркел. Германия подкрепя интензивната работа по глава “Регионална политика”, която предстои да бъде отворена в преговорите на ЕС с Турция.
Берлин не изключва възможността в скоро време да бъде отворена и най-спорната глава – “Правосъдие”.
От своя страна Ердоган пък заяви: “Европейският съюз има нужда от Турция толкова, колкото и Турция от Европейския съюз!”
Турската икономика е в растеж, а износът и доходите на населението са се увеличили многократно през последните години, посочи той. Страна със 77 милиона население е твърде важна, за да бъде пренебрегвана. XXI век е немислим без активното участие на Турция в политиката на общността, заяви още Ердоган.
Анкара води преговори за членство от 1999 г. насам. От 2005 година обаче процесът напредва мудно. Последната критика на ЕС е за отношението на правителството към полицията и съдебната система в страната. Стотици полицаи и прокурори бяха уволнени или преместени заради разследване в корупция. Брюксел подозира обаче политически мотиви.
Германското външно министерство посочи вчера, че продължаването на преговорите трябва да се обвърже с ясни изисквания. Те включват демократично и законно отношение към протестите вътре в страната и безапелационно разясняване на случаите с корупция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар