четвъртък, 14 август 2014 г.

Бойко Борисов осъди Волен Сидеров за 201 000 лв.

В интервю за "Монитор" лидерът на "Атака" казал, че Борисов се е облагодетелствал от контрабанда, наркотрафик и канали за проститутки

Съдия Теодора Нейчева от Софийски градски съд (СГС) е присъдила рекордно високо обезщетение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по делото, което той заведе срещу Волен Сидеров. Поводът е интервю на лидера на "Атака" за в. "Монитор" от юни 2013 година.

Бойко Борисов търси сметка от Сидеров за думите му: "Аз съм убеден, че Борисов също трябва да бъде подведен под отговорност за редица неща, които са правили заедно. Най-крупните от тях са покровителство и пряко облагодетелстване от контрабанда, канали за проститутки, наркотрафик, а в резултат е цял поток от черни пари, които престъпната дейност осигурява. Огромна част от тези пари Цветанов лично ги дирижира".

Борисов иска от съда да му присъди обезщетение от 200 хил. лв. - по 50 хиляди лева за всяко едно от твърденията, че е "покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за проститутки", "покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за наркотрафик", " покровителствал и пряко се е облагодетелствал от контрабанда", както и че е получил "поток от черни пари, които престъпната дейност осигурява".

Съдът уважава иска на Борисов в пълния му размер само за първите две твърдения, а за вторите две осъжда Волен Сидеров "само" на 40 хил. лв. Лидерът на "Атака" ще трябва да плати и лихвите от датата на издаване на интервюто, които са 21 хил. лв., както и разноските на Бойко Борисовпо делото, които възлизат на 16 хил. лв.

Бойко Борисов води още едно дело срещу Волен Сидеров, както и срещу Десислав Чуколов и Йордан Цонев. Лидерът на ГЕРБ съди за клевета за четири твърдения и бившия телевизионен водещ и нов политик Николай Бареков.

Юристи коментираха за "Капитал", че присъденото от съдия Нейчева обезщетение е високо за стандартите в България, но не е изключение. Преди две години бившият председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов осъди в. "Уикенд" на 50 хил. лв. за това, че го е нарекъл "съдията на мафията". Самбистът Благой Иванов осъди същия вестник за 50 хил. лв. заради "неистинска информация относно личния и професионален живот". Адвокатът Менко Менков осъди в. "Уикенд" за 10 хил. лв. за това, че написа, че съдията от СГС Димитрина Ангелова е негова любовница. Преди две години Алексей Петров осъди "Уикенд" за 100 хил. лв., а неговият брат Орлин – за 30 хил. лв.

Журналистът Явор Дачков също беше завел дело срещу Бойко Борисов, но изненадващо оттегли иска си, защото по думите е постигнал споразумение с бившия премиер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар